У період Першої світової війни техніка отримала потужний розвиток, її модернізували і покращували. Військові літаки, танки, підводні човни - викликали страх у кожної людини на Землі.
Але дирижаблі вважали справжніми машинами жаху і смерті. Чому цього літаючого апарата так боялися? Читайте далі.

Франція - батьківщина дирижабля, і ім'я в апарата французьке - dirigeable - керований.
Але широке поширення вони отримали в Німеччині. Саме ця країна, перетворила чарівний французький апарат у військову машину жаху.

Повітряний корабель USS Los Angeles німці побудували для США в рамках угоди про післявоєнне відшкодування збитку.

Висота і дальність польоту, як і вантажопідйомність, у дирижаблів була набагато вище, ніж у літаків. Але в швидкості вони їм сильно програвали.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Так чому ж під час війни мирні жителі боялися саме неповоротких тихоходів?

Все тому, що в силу своїх габаритів і швидкості пересування дирижаблі змушені були літати тільки вночі, щоб стати менш помітними для наземної артилерії.

Та й скидати бомби з дирижаблів було зручніше на населені пункти, де концентрація зброї на землі була набагато нижче, ніж під час битви. Ось і ефект від повалених невідомо звідки бомб потроювався за рахунок несподіванки, що накладаються на нічний сумбур і паніку розбуджених людей.

Наприклад, німецьке командування, проводячи хаотичні бомбардування з дирижаблів на території Великобританії, планувало деморалізувати людей, підірвавши довіру до уряду, і їм це практично вдалося.

Через висоту точність при скиданні бомб сильно страждала. Військовим теба було вибирати між польотом на безпечній відстані і ризиком бути зачепленим наземними силами ППО.

Але неточність компенсувалася великим боєзапасом, в рази перевершують боєкомплект спритних бомбардувальників, так що, якщо в тиші лунав вибух, все знали, що це надовго.

Також дирижаблі мали такі переваги як: можливість прокладання радіоповідомлень з віддаленими районами і перевезення великої кількості людей.

Саме в період Першої світової війни були сформовані основні правила поведінки під час громадянських бомбардувань, відбудовані або намічені проекти бомбосховищ і доопрацьовані знаряддя протиповітряної оборони.

Але всі переваги дирижаблів зійшли нанівець, коли в 1937 році відбулася катастрофа дирижабля "Гінденбург". Масштабна трагедія перекреслила можливе майбутнє таких перевезень.

У наші ж дні дирижаблі використовуються в основному в рекламних цілях, перетворившись зі смертельної зброї в невинне знаряддя маркетингу.

Нагадаємо, археологам вдалося відшукати китайське військове судно "Цзінюань".

Як повідомляв портал "Знай.ua", це найкрутіші шпигунські гаджети часів холодної війни.

Також "Знай.ua" писав, в шлунку солдата виросло щось страшне, вчені не можуть прийти до тями.