На днях стало відомо про нове відкриття норвезьких археологів. Під дерев'яними підлогами стародавніх скандинавських церков було знайдено 100 тисяч середньовічних монет і прикрас, які в різні періоди часу туди потрапили. Про це повідомляє видання Science Nordic.

Так група археологів під керівництвом Свена Гуллбекка з Університету Осло обстежила старовинні християнські церкви, розташовані на території Норвегії, Швеції і Данії.

І в результаті чого було виявлено понад 100 тисяч цінних предметів.

Наприклад, в церквах Норвегії під мостинами було знайдено понад 20 тисяч монет. Половину з них відчеканили між 1180 і 1320 рр н. е. А ось, у Норвегії збереглося лише 28 церков, які діяли в той період.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Безліч цінних монет було виявлено під церковними підлогами на шведському острові Готланд.
Як припускають дослідники, більшість предметів зронили, коли люди відбивали поклони, і випадково опинилися під мостинами.

Але існує й інша версія, згідно якої парафіяни навмисне приносили в церкву багато дрібних монет, щоб "купити" собі спасіння і уникнути попадання в пекло.

Як заявили вчені, це відкриття допомогло їм визначити, як саме проходили служби.

Так археологи відзначають, що в церкві міста Бунге (Швеція) майже всі шпильки, намиста та інші елементи прикрас були виявлені біля північної стіни приміщення.

За словами Гуллбекка, це вказує на існування чіткого поділу: жінки під час служби стояли біля північної стіни, а чоловіки - у південній.

Нагадаємо, група археологів, яка займалася розкопками на острові Хьярне в Данії натрапили на справжній скарб. Вчені виявили велике поховання коштовностей, багато з яких зроблені з чистого золота, знахідка складається з 34 об'єктів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", групі археологів з Польщі вдалося зробити одне з найважливіших відкриттів. Так дослідники в місцевості Старгород, що в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі, знайшли залишки справжнього середньовічного міста.

Також "Знай.uа" писав, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.