У п'ятницю, 28 вересня українські археологи в селищі Миколаївка Софіївського району Дніпропетровської області виявили 44 міни часів Другої світової війни. Про це повідомили в прес-службі обласного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій. Передає "Сьогодні".

Такі небезпечні артефакти близько 8:30 археологи виявили в лісосмузі Історико-пошукової організації "Пошук Дніпро".

Крім того, були знайдені цікаві предмети часів Другої світової.

"Дві пачки сигарет, курильна люлька, німецька губна гармошка, зубна щітка і 44 міни калібру 82 мм були знайдені в ході планових пошукових робіт. Після чого ми повідомили про це МНС. Вони приїхали і шляхом вибуху їх знищили", – повідомив керівник однієї з пошукових груп Анатолій Зеленський, підкресливши, що боєприпаси лежали в землі з 1943 року.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

По прибуттю на місце піротехнічна група обстежила прилеглу територію, проте ніяких небезпечних для життя людей чи предметів, на щастя, більше не було виявлено.

"О 13:00 всі знайдені боєприпаси знищені шляхом контрольного підриву. Нагадаємо, що в разі виявлення підозрілої знахідки, відразу повідомляйте про це за номером "101" або "102", – додали в ДСНС.

Варто відзначити, українські археологи довгий час вели розкопки в районі села Іванівка Барвінківського району Харківської області.

І буквально днями стало відомо, що розкопки на місцях запеклих боїв, які йшли тут під час Другої світової війни – в 1942 році, були більш, ніж успішними.

На сайті Всеукраїнської громадської організації "Союз Народна пам'ять" повідомили, що за шість днів експедиції дослідники виявили 17 поховань і останки 48 радянських солдатів.

Як повідомили в організації, на місці Барвінківського котла загинули і потрапили в полон тисячі солдатів, які воювали з нацистською диктатурою.

Нагадаємо, археологи виявили останки бійця Турецької організації оборони, зниклого без вісті в ході вторгнення турецької армії на Кіпр в 1974 році. Це вдалося зробити завдяки виросло з його шлунка фігового дерева.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи під час розкопок біля заповідника Софія Київська виявили унікальні артефакти. Так була знайдена підвісна свинцева печатка для скріплення документів, яка відноситься до епохи Ярослава Мудрого і бронзову шпильку Х століття, а також торгову пломбу XV-XVI ст.

Також "Знай.uа" писав, групі археологів з Польщі вдалося зробити одне з найважливіших відкриттів. Так дослідники в місцевості Старгород, що в Куявсько-Поморському воєводстві Польщі, знайшли залишки справжнього середньовічного міста.