Це найдавніший персонаж слов'янської міфології. Баба-Яга має не тільки безліч форм, втілень, але і імен. Так іноді її називали: Яга-Ягинішна, Ягібіха і Ягішна.

Спочатку була божеством смерті: жінка зі зміїним хвостом, яка стерегла вхід в підземний світ і проводжала душі спочилих у царство мертвих.

Можливо походить чи має схожість з давньогрецької дівою-змією Єхидною.Згідно з античними міфами, від шлюбу з Гераклом Єхидна народила скіфів, а скіфи вважаються найдавнішими предками слов'ян.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

У всіх казках Яга відіграє дуже важливу роль, до неї звертаються, як до останньої надії, останньої помічниці — це безперечні сліди матріархату.

Також існує повір'я, що Смерть передає покійних Бабі-Язі, разом з якою вона роз'їжджає по білому світу. При цьому Яга і підвладні їй відьми харчуються душами покійників і тому робляться м'якими і непомітними, як самі душі.

Раніше вважали, що мало не в кожному селі могла жити Яга, маскуючись під звичайну жінку, але вона на відміну від відьом куди небезпечніше.

Найчастіше вона живе в дрімучому лісі, який здавна вселяв страх у людей, оскільки сприймався як межа між світом мертвих і живих. Її хатинка обнесена частоколом з людських кісток і черепів, і в багатьох казках Баба-Яга харчується людською плоттю, так і сама зветься "кістяна нога".

Стара чаклунка, належить одразу двом світам: світу живих і світу мертвих. Звідси і її практично безмежні можливості.

В чарівних казках вона діє в трьох втіленнях:

- Яга-богатирша, що володіє мечем-кладенцем і на рівних б'ється з багатирями;

- Яга-викрадачка - краде дітей;

- Яга-дарувальниця - привітно зустрічає героя або героїню, смачно пригощає, парить в лазні, дає корисні поради, вручає коня або багаті дари.

Яга ніколи не ходить пішки, а роз'їжджає по світу в залізній ступі, або дерев'яній. Коли прогулюється, то примушує ступу бігти швидше, ударяючи залізною палицею або товкачем.

У служінні у неї жаби, чорні коти, в їх числі Кіт Баюн, ворони і змії: всі істоти, у яких уживається і загроза, і мудрість.

Нагадаємо, як з'явився загальноприйнятий образ відьми.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у голландському місті Аудерватере знаходиться унікальна споруда - "Відьмині ваги". Саме з допомогою цього пристосування у 17 столітті визначали справжню відьму.

Також "Знай.uа" писав, як вираховували відьму на Русі.