Єгипетський фараон Рамзес II Великий отримав паспорт через тисячу років після власної смерті в 1974 році. І все з-за своєрідних законів Франції.

Передісторія виявилася досить дивною. Однак мова йшла про цілісне збереження артефакту, заради якого уряду довелося піти на дуже нестандартне рішення і видати паспорт давно померлій людині.

Навесні 1974 року французькі археологи під час огляду виявили мумії Рамзеса ураження грибком, яке могло призвести до повного руйнування артефакту. Для того, щоб врятувати мумію, її вирішили транспортувати.

Перевозити фараона потрібно було у Францію, до Інституту Людини.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Однак, за французькими законами, кожен, хто перетинає кордон (живий чи мертвий) зобов'язаний мати паспорт. З цієї причини уряду довелося терміново робити фараону документ.

У графі професія у Рамзеса було написано: Цар (померлий).

Раніше повідомлялося, що єгипетські власті припинили пошуки таємної кімнати в гробниці стародавнього царя Тутанхамона і відмовилися визнати її існування. Про це повідомило видання BBC News.

Раніше чиновники заявляли з 90-відсотковою впевненістю про існування таємної кімнати. Згідно з однією з гіпотез, це могла бути гробниця цариці Нефертіті, ймовірно, матері Тутанхамона.

Нагадаємо, що пошуки почалися в 2016 році після дослідження британського археолога Ніколаса Рівза. Він вивчив знімки гробниці і він був упевнений, що виявив сліди існування проходу, захованого під штукатуркою. Він виклав подробиці у книзі "Поховання Нефертіті".

Відомо, що останки цариці Нефертіті досі не виявлено. Вона була дружиною фараона Ехнатона і, завдяки своєму скульптурного портрета, залишається найбільш пізнаваною жінкою Стародавнього Єгипту.

Нагадаємо, Піраміду Тутанхамона залишать у спокої, і ось чому. Таємна кімната виявилася міфом.

Як повідомляв "Знай. ua", древня знахідка довела правдивість Біблійних історій.

"Знай. ua" писав, що приховує місто мертвих в Єгипті. Місто мертвих, загадковий величезний некрополь стародавніх фараонів.