Ця трагедія Другої Світової війни мало згадувана, не дивлячись на те що під час кривавих діянь нацистів загинуло близько 7 тисяч українців. Символом звірств нацистів на окупованій території СРСР радянська пропаганда зробила білоруську Хатинь.

А знищення такої кількості українського народу у Корюківці на Чернігівщині з ідеологічних причин не набуло розголосу.

Трагедія, яка сталася 1-2 березня 1943 року в поліському містечку Корюківці була наймасштабніша й найкривавіша не лише на теренах Радянського Союзу, а й усієї Європи.

Корюківські вбивства за кількістю жертв майже у 45 разів перевищують білоруську Хатинь, у 41 — чеське Лідице, у 12 — французький Орадур.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Варто відзначити, масове вбивство мирного населення було вчинене каральною операцією угорських підрозділів у відповідь на дії радянських партизан, очолюваних офіцером НКВС СРСР Олексієм Федоровим.

Солдати угорської 105-ї дивізії генерал-лейтенанта Золтана Йогана Алдя-Папа не шкодували ні жінок, ні дітей, ні старих.

Особливий трагізм події полягає в тому, що партизанська група військ Федорова переважала окупантів за кількістю вояків майже у 10 разів, але партизани нічого не зробили для порятунку жителів Корюківки.

Рано-вранці мирне населення Корківки, групами по 50-100 осіб, заганяли у великі приміщення, наприклад, як церква, театр, ресторан, і безжально розстрілювали. Знищивши геть усіх жителів, карателі спалили населений пункт вщент: у вогні згоріло 1390 дворів, бовваніли лише стіни десятка цегляних будинків.

За словами свідків, 9 березня гітлерівці ще раз поверталися на згарище для повної зачистки.

Підрозділи Червоної армії вступили в Корюківку за два тижні, 19 березня, однак зустрічати визволителів із квітами вже було нікому, вся територія міста було великим згарищем із зруйнованих будинків і згорілих трупів.

Щодо самого О. Федорова, то тими трагічними днями під Корюківкою його не було. В ніч проти 5 березня він летів із Москви. У мемуарах командира історики знайшли згадку про тогочасні події:

"Розповіли товариші й про найвизначніші бойові операції, проведені за нашої відсутності. Найцікавішим і найвдалішим був наліт на корюківський гарнізон. Не забули наші партизани цього містечка".

І жодної згадки про трагедію з 7-ма тисячами смертей, ніби їх і не існувало.

Нагадаємо, як хімічна атака підказала, чим лікувати рак.

Як повідомляв портал "Знай.uа", засекречені архіви Німеччини перевернули історію.

Також "Знай.uа" писав, страхітливі факти про Другу світову.