Археологи на території окупованого Кримського півострова виявили унікальну статуетку. Вперше більш ніж 200-річну історію археологічних вишукувань на землях Боспорського царства вдалося знайти настільки добре збережений виріб з кістки. У південній частині сучасної Керчі вже не перший рік дослідники ретельно вивчають давнє місто Тірітака. Повідомляють місцеві ЗМІ.

У 2018 році роботи велися на двох ділянках стародавнього міста, - повідомляє прес-служба КФУ їм. В. І. Вернадського. - На розкопі XXVIII досліджувалася археологами північна кріпосна стіна античного міста.

Серйозне оборонна споруда зведена у другій половині IV – початку III ст. до н. е. В I ст. н. е. фортечну стіну серйозно реконструювали і додатково підсилили протитаранним поясом з великих рустованих блоків.

Влітку цього року, вчені вивчали квартал на південь від міської стіни. Їм вдалося виявити стародавню споруду з великою кам'яною піччю всередині.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

У центрі Тірітака вчені зайнялися західною міською стіною та спорудою, що розташовані поруч.Так вдалося знайти безліч амфор, керамічного посуду і бронзових монет.

Кістяний артефакт з багатофігурною рельєфною круговою композицією, що датується і ст. до н. е. На ньому зображений оголений бог Гарпократ з рогом достатку, а також два сатира з атрибутами і гусак.

Гарпократ – бог у стародавніх греків і римлян, якого шанували як бога мовчання. Зображувався у вигляді хлопчика в короні з пальцем у роті.

Нагадаємо, днями стало відомо про нове відкриття норвезьких археологів. Під дерев'яними підлогами стародавніх скандинавських церков було знайдено 100 тисяч середньовічних монет і прикрас, які в різні періоди часу туди потрапили.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи під час розкопок біля заповідника Софія Київська виявили унікальні артефакти. Так була знайдена підвісна свинцева печатка для скріплення документів, яка відноситься до епохи Ярослава Мудрого і бронзову шпильку Х століття, а також торгову пломбу XV-XVI ст.

Також "Знай.uа" писав, на заході Індії, в штаті Махараштра, археологам вдалося знайти неймовірні наскальні малюнки, яким вже десятки тисяч років.