Ім'я Семена Ігоровича призвело до великої шуму навколо його особи. Не завжди збігаються історії про його освіту і військову кар'єру. Однак, як каже Семенченко, і обличчя приховував під балаклавою, і ім'я нове брав тільки заради безпеки сім'ї та близьких. А факти кажуть про те, що на його минулому імені було чимало кредитів.

Біографія

Дата народження: 06.06.74
Семенченко не раз давав інтерв'ю стосовно свого прізвища:

• 14.09.2014 - ТК «24». Він розповідає, що нинішнє прізвище всього лише псевдонім, але він уже майже зрісся з цим ім'ям і відчуває себе саме цією людиною. У тому ж інтерв'ю розповідає, що в 90-ті керував благодійним фондом громадськими організаціями, був підприємцем і редактором 2 газет, намагався зніматися в кіно, але пізніше брав участь в обох «Майданах», після перемоги в останньому він повертається в Донецьк, де створює самооборону проти російської весни.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

• 30.09.2014 - Видання «Острів», говорить, що воювати з справжнім прізвищем, коли у тебе є сім'я і діти - це вкрай нерозумно. Саме ім’я «Семенченко» він вважає корисним країні та суспільству. Дружина і мама у нього українки, але батько - росіянин. Народився Семен в Севастополі.

Сім'я

10.10.2014 - ТК «ICTV», передача «Інсайдер». Розповідає про справжнє ім'я і прізвище - Костянтин Гришин. Розповідає також як був редактором і підприємцем, як довелося в 2000-х спочатку переїхати в Донецьк, а в 2014 до Києва. З усієї родини тільки батько відмовився їхати і продовжує жити в Севастополі. У передачі також показували і дружину Семена - Наталю Московець.

Освіта

Навчався в двох школах: №3 і №22, обидві вони в Севастополі. Навчався в Чорноморської вищому військово-морському училищі ім. Нахімова. Але після зрозуміння того, що на флот йому не піти, вирішує отримати іншу спеціальність, цивільного. Тому переходить в Севастопольський НТУ, де вивчає фінанси.

Навчався і в ВДІК, Московський Інститут кінематографії, але не закінчує і диплом не захищає. Зрозумів що російська освіта комерціалізована, але все одно вступає в новий вуз, де вивчає операторське мистецтво.

За словами викладача ВДІКу, якого звуть Віталій Калінін, Семена він пам'ятає, але за його справжнім іменем. Каже, що Костянтин Гришин свого часу дуже захопився сценарними роботами і приносив їх перевірити. Як говорить сам телеканал, на якому було показано інтерв'ю, «Дощ», Семенченко використовував свої псевдоніми ще коли був підприємцем, тоді він був Андрієм Семеновичем.

Кар'єра і бізнес

Починаючи з 1998 року, працює головою виконавчого комітету «Народний рух за соціально-економічне і духовне відродження», де займається громадською роботою до 2004 року. Але це не єдина його діяльність, також був головним редактором «Севастопольського вісника», правда всього три роки з 98-го по 2001-й.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

05.09.2014 - про Семена Семенченко публікують статтю в «Московському комсомольці», в якому розповідають про його навчанні в ВДІКу (2006-2008). У статті йдеться про те, що він проходив курси Юрія Бєлєнького, які проходили в майстерні під назвою «Драматургія і режисура телебачення», але не зробив дипломну роботу, тому і диплом йому не дали.

15.05.2014 - Семенченко каже, що вчився на кінорежисера і здобув освіту, хоча на сайті ЦВК про нього, як про кандидата в нардепи, написано, що у нього є тільки одна середня освіта. Інтерв'ю «The Guardian»

27.05.2014 - Каже «Forbes» про свій псевдонім і про минуле капітана-лейтенанта ВМС України, що бізнесом зайнявся вже після звільнення.

30.05.2014 - каже в «Українській правді», що коли ще до війни займався бізнесом, то також і брав участь в організації Майдану в Донецьку.

05.09.2014 - ТК СТБ, «Вікна новини» - каже, що і його мати, і брат, і батько, які жили в Криму, виїжджати з нього не захотіли, так як підтримують приєднання до РФ. Переживаючи за безпеку близьких, він відправляє в до них бійців батальйону, щоб ті допомогли виїхати.

Також розповідає, що ніколи не працював на когось, завжди тільки на себе і для себе. Був редактором контр-газет, які боролися з комуністами в дев'яностих: «Севастопольський вісник» і «Наша Севастопольска правда». Але люди, які мешкають в місті взагалі не пам’ятають цих газет.
Створив і керував Благодійним фондом і брав участь в 2-х Майданах (2004 р, і в 2013 р). Кажуть, що він відмивав через них гроші.

Допомагав в організації руху «Воля народу». Каже, що зносили паркани навколо пляжів, брали участь в історії з упіймання Лозицького. Але після того як рух його заглох переїхав до Донбасу, однак тут його квартиру і офіс спалили.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Квітень 2014 року - формує батальйон «Донбас», який 20.04.2014 отримує дозвіл від міноборони. Створено був для надання протидії збройним прихильникам ДНР. Невеликий нюанс полягає в тому, що формує зовсім не він, а скоріше Коломойський (через своїх людей). Щоб зрозуміти, що сам Семенченко зробити цього не міг, можна просто порахувати. Батальйон на той час нараховував понад 600 осіб. Мінімальне екіпірування коштує 10 000грн. І це без зарплати, зброї, аптечки і витратних матеріалів. Звідки у нього можуть бути такі гроші?

29.06.2014 - повертається в столицю, де вимагає припинити перемир'я і ввести воєнний стан, навіть проводив демонстрація під Адміністрацією Президента.
Як повідомляє Аваков на своїй сторінці на Фейсбук 19.08.2014 в бою за Іловайськ в стегні і в спині Семен Ігорович отримав поранення осколками, і про його операцію в Дніпропетровську.

01.09.2014 - отримує орден Б. Хмельницького 3-го ступеня від Арсенія Яценюка і Арсена Авакова. Знімає свою Балаклаву, заявляючи, що боявся тільки за сім'ю, але тепер їй нічого не загрожує.

02.10.2014 в «ТСН» говорить, що йому присвоїли звання підполковника.
14.12.2014 - заявляє про план блокування гуманітарки в ДНР, поки вони не звільнять заручників.

Як і більша частина бізнесменів, він намагався лізти в політику. Не соромився використовувати в цьому і свої газети в Севастополі.

Костянтин Гришин (він же Семен Семенченко)
Костянтин Гришин (він же Семен Семенченко)

Компромат і чутки

Прокуратура самопроголошеної Донецької Народної Республіки оголосила Семенченко в розшук 01.09.2014.
Розслідували проти нього справу і в Головній військовій прокуратурі України. Справа проти нардепа ВР, розслідування про незаконне отримання військового звання.

Семен Семенченко карикатура
Семен Семенченко карикатура

Та й не тільки зі званням у нього великі проблеми. Батальйон "Донбас" заслужив чимало похвали за час війни. Тому про його "командира" ми розповімо окремо.

Хоча Семенченко офіційно і був названий командиром, але він ніяк не брав участі ні в військових діях, ні в активного життя бійців. Він лише піарився на цьому. Є чимало доказів цьому, від розповідей самих бійців, і до появи самого командира в Києві, поки бійці його батальйону були в гарячих точках.

Давайте докладніше розберемося у брехні Семенченко. Від початку і до кінця, її вистачило б на окремий матеріал, але ми постараємося назвати лише найголовніше.

В інтерв'ю The Guardian Семенченко говорив, що він за освітою кінорежисер. Ось тільки насправді у нього лише середня освіта. Так зазначено на сайті ЦВК.

В інтерв'ю The Forbes він стверджував, що є капітаном ВМС України. Знову те ж саме. І тут, до речі, справа теж в освіті. Адже без спеціальної освіти отримати таке звання неможливо. Повісити погони цей персонаж може будь-які, а от толку ніякого. Далі дізнаєтеся чому.

З приводу спільного з Губарєвим захопленням ДонОДА він заявив, що діяв, як Штірліц, спеціально проникнувши в стан ворога. Це вже досить смішно, адже тоді ніхто навіть не міг припустити, чим все закінчиться.

Теж саме і з його ім'ям. Сам він сказав, що став Семеном Семенченко тому, що боявся за своїх родичів в Криму, які до слова підтримують Росію. Але ось з іншого боку, ЗМІ стверджують, що Костянтин Гришин мав чимало незакритих кредитів.

Центральна база МВС дала відповідь, що Семен Семенченко не судимий, і він зайняв посаду комбата на легальних підставах. Ось як все просто у нього вийшло.

Герой

Батальйон «Донбас» разом з іншими батальйонами і силами ЗСУ брав участь в героїчних боях за Попасну, за Карлівку, за Іловайськ і в багатьох інших. А що стосується нашого доблесного командира?

А ось безліч його бійців кажуть, що він просто піарився. Так, наприклад, колишній начальник штабу батальйону Сергій Єрьомін заявляв, що Семенченко займається чистим популізмом, знімає фотосесії і щосили піарить себе через батальйон. А ось коли справа доходить до бойових зіткнень він просто самоусувається.

А що ж під час Іловайського котла? За словами командира «морських котиків» Едуарда Шевченка, командир батальйону «Донбас» знаходився в Києві, де займався пікетуванням Міністерства оборони.

У вересні 2014 року п'ятнадцять бійців його батальйону виступили з прес-конференцією, де розповіли всю правду про свого командира. Найцікавіше, що інформація не була ніде поширена.

У програмі «Чорне дзеркало» на телеканалі Інтер депутат від Радикальної партії Марк Гресь мав необережність звинуватити особисто Семена Семенченко в тому, що він відправив своїх бійців на смерть. Через кілька днів його побили в його ж парадному. Збіг?

В останній декларації за 2017 рік у нардепа серед сім'ї відзначена дружина - Московець Наталія Олегівна та 3 сина: Григорій, Михайло, Артем, які носять прізвище Григоришин та по батькові Контантиновіч.
У дружини є 61% спільно ще з кимось від будинку в Амвросіївці, Донецька область, вартістю 10 233 грн, і площею 64,1 кв. м. Також сім'я орендує квартиру і готельний номер в Києві.

Також у Семенченко з дружиною 50/50 є права на ТОВ «Обласна кур'єрська служба». Семенченко кінцевий бенефіціар Благодійного фонду Семена Семенченко. А дружина - Об'єднання дружин і матерів бійців учасників АТО і «Молодь за реформи і розвиток».

Доходи:
• Зарплата Семенченко - 191 888 грн;
• Зарплата дружини за сумісництвом - 7582 грн .;
• Зарплата дружини за основним місцем роботи - 23 949 грн.

Готівкою 14 тис. доларів у дружини і 10 тисяч гривень у Семенченко. Є також 2 заборгованості:
• Заборгованість за кредитною для ФОП у дружини - 50370 грн;
• Заборгованість по гарантії товарів для підприємницької діяльності у Семена - 93 тис. Грн.

Фотографії

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Відео

Посилання

Фейсбук