Жінці в Стародавньому Єгипті було приділено майже рівне становище з чоловіками, згідно з легендами, про Осіріса й Ісіду які разом панували над світом, у рівноправності жіночого і чоловічого начала. Чоловіки звичайно мали деяке верховенство у відносинах, але не обмежували жінок.

Прадавній Єгипет був не тільки величний, але і романтичний.

Стародавні закохані єгиптяни обмінювалися зізнаннями і вдавалися до високої поезії.

У той час як ліричні пісні на честь фараонів і богів були поширені з ранніх часів існування Стародавнього Єгипту, любовні пісні, мали більш "приватний" характер, і з'явилися тільки в епоху Нового царства, приблизно у 1550-х роках до нашої ери.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Так 3,5 тисячі років тому в Єгипті віршований шлях був далеко не для всіх. Але тим не менш.

Археологи, що проводили розкопки, знайшли вірші про кохання з папірусу Честер Бітті, які датується межею XIV – XII століть до нашої ери. Зараз цей унікальний папірус любові зберігається в Британському музеї в Лондоні.

Зразок давньоєгипетської любовної поезії складається з двох частин - звернення юнака до коханої і відповідь йому дівчини. Варто звернути увагу, що звернення до коханої і коханому "сестра" і "брат" у Стародавньому Єгипті були традиційними.

Втім, і реальні шлюби між близькими родичами – дядьком та племінницею, братом і сестрою – були в порядку речей.

Також дослідникам вдалося відшукати в пісках Єгипту особливий артефакт. На цьому рельєфі дружина підносить своєму царственому чоловіку мандрагору – галюциногенну наркотичну рослину, яка була до того ж символом нерозділеної пристрасті.

На зображеннях того часу мандрагора завжди мала еротичне підгрунтя.

Ось один з найромантичніших місць стародавнього зізнання жінці в коханні:

"Яскраво сяюча, прекрасна шкірою, Який досконалий погляд її очей, Як повні солодощі слова уст її, що Нечисленні".

А такими словами закохані красуні відповідали обранцям:

"Викрадено серце моє любов'ю до нього, До нього з усіх тих, хто йде по дорозі. Юнак незрівнянний, прекрасний, Брат ідеальних достоєнст!"

Любовні пісні виконувалися під акомпанемент музичних інструментів, на яких могли грати як чоловіки, так і жінки. Іноді до них приєднувалися і танцівниці. Вважалося, що їх символічно направляє Хатор, богиня любові, музики і веселощів.

Нагадаємо, як фліртували наші предки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Середні століття лейтмотив статевих заборон був чи не головним.

Також "Знай.uа" писав, мистецтво, яке зараз вважається "порнографічним", у Стародавньому Римі було звичайною складовою художніх колекцій заможних людей.