Ім'я цієї жінки овіяне легендами. І це не дивно. Франсуазі д'Обіньє довелося випробувати у своєму житті чимало і пройти шлях від гувернантки - до "чорної королеви" Франції. Чорної - оскільки Людовик XIV поєднувався з нею таємним шлюбом.

Франсуаза домоглася багато чого: вона стала офіційною фавориткою Короля-Сонце, коли їй було за 40, стала його близьким другом і радником, в корені змінила життя при дворі, посприявши скасування версальських балів і свят. Багато хто ненавидів цю скромну черницю. Але Людовик поважав її.

Думка про маркізу розділилася. Одні вважають її втіленням чистоти і лагідності, що полонила Людовика тихим чарівністю, освіченістю, інтелігентністю. Інші, бачать в її діях тільки холодний розрахунок. Правди ми не дізнаємося.

Доля Франсуази складалася складно з самого дитинства. Її народили в тюрмі, куди її батьки були кинуті за розпорядженням кардинала Рішельє, і юні роки після звільнення пройшли в постійних мандрах.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У 12 років відважна дівчинка вирішила відправитися до батька в Маврикію, куди він був засланий після тюремного ув'язнення, але по дорозі захворіла лихоманкою, впала в летаргічний сон і прокинулася лише за пару годин до власного похорону.

Через два роки померла мати, Франсуази, і хрещена, яка взяла над нею опіку, поспішила видати дівчину заміж, ледь їй виповнилося 16. Обранцем виявився придворний поет Поль Скаррон.

Однак Скаррон був тяжко хворий на ревматоїдний артрит. Молода дружина перетворилася на справжню доглядальницю: доглядала за поетом, записувала його вірші, вела епістолярій. А через кілька років Поль Скаррон помер. Дівчина жила довгий час в злиднях.

Грошову допомогу їй не призначили, поки не пощастило познайомитися з мадам де Монтеспан, фавориткою короля Людовика XIV. Завдяки Монтеспан, Франсуаза виявилася при дворі.

Спочатку вона була доглядальницею незаконнонародженого королівського пасинка, через кілька років дітей стало шестеро.

Незабаром випала нагода змістити постарілу і подурневшую Монтеспан: вона була звинувачена в намірі отруїти короля і заслана з Парижа.

У ліжку Людовика виявлялися все нові молоді панянки, але йому не давала спокою гувернантка його дітей.

Скромна і слухняна, вона була впевнена, що Людовик повинен цікавитися долею дітей, а тому слала йому вранці листи з останніми новинами про життя хлопців.

Франсуаза підкорила короля листами і незабаром він підлягає проводив час з непривабливою жінкою, яка з легкістю могла підтримати світську бесіду про музику, літературу, живопис, про душевні переживання і про служіння Богу.

Через кілька років закоханий Луї став домагатися її розташування, адже заборонений плід солодкий, а, одягнена в чернечі сукні, вона народжувала чимало фантазій у ловеласа-короля. Два роки маркіза не підпускала до себе Людовика, але після здалася.

Франсуаза стала маркізою Ментенон, її покої розташовувалися поруч з покоями Луї. Ця жінка була настільки мудра і розважлива, що король вимагав її присутності на всіх важливих переговорах, часто з нею радився з державних питань.

Вплив маркізи на короля змінив Францію: Версаль затих, запанувала майже домашня атмосфера, король навіть згадав про свою законну дружину Марію-Терезію.

Після смерті законної дружини, Луї і Франсуаза таємно повінчалися. Задовольнити пристрасть короля Франсуаза так і не змогла. І незабаром Людовик обзавівся новими коханками.

Нагадаємо, секрети любові неперевершеної маркізи де Помпадур.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це головні секрети молодості Діани де Пуатьє.

Також "Знай.uа", писав, секрети королеви Вікторії, що змінили весільну моду.