Ввечері в неділю, 7 жовтня прес-секретар Європейської зовнішньополітичної служби Майя Коціянчич оприлюднила заяву в якій вимагає у РФ звільнити українських політв'язнів. Дане звернення яке опублікували на сайті відомства.

Так за словами Коціянчич, ЄС вважає справу проти українського режисера Олега Сенцова порушенням міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя і чекає його негайного звільнення.

В Європейському союзі підкреслили, що Олег Сенцов показав неймовірну мужність, рішучість і самовідданість під час своєї 145-денної голодовки.

"Його здоров'я погіршилося до критичного стану. Відмовляючись забезпечити його необхідним медичним лікуванням в медичному закладі, органи влади Російської Федерації порушили права людини, а також свої власні зобов'язання щодо прав людини відповідно до міжнародного права", - повідомили в заяві.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

В ЄС зазначили, що висловлюють глибоку солідарність з Олегом Сенцовим. Очікують його негайного звільнення всіх незаконно затриманих українських громадян у Росії та на Кримському півострові. Також важливо щоб Сенцов отримав якомога швидше відповідну медичну допомогу.

Коціянчич зазначила, "міжнародні стандарти прав людини на півострові повинні дотримуватися".

"Олег Сенцов був укладений за свою діяльність на Кримському півострові, проти незаконної анексії якого РФ він категорично виступає. ЄС вважає це справа порушенням міжнародного права і елементарних стандартів правосуддя", - зазначила Коціянчич.

Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінз заявив, що політв'язень має намір припинити голодування 6 жовтня.

У своєму листі Сенцов написав, що найближчим часом до нього "заплановано застосування примусового харчування", і його думка при цьому вже не враховується.

За словами Сенцова, примусове годування тюремники планують проводити в рамках "реанімаційних заходів щодо порятунку життя пацієнта".

Нагадаємо, правозахисна організація Amnesty International в Україні відреагувала на лист українського режисера і політв'язня в Росії Олега Сенцова про припинення голодування. Активісти заявили про те, що неприпустимо примусово годувати засудженого.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські в'язні Кремля олександр балагура та Роман Сущенко відправили лист-звернення до віце-спікера українського парламенту, представника України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Ірини Геращенко. І вона його отримала.

Також "Знай.uа" писав, український режисер, який став в'язнем Кремля Олег Сенцов і оголосив безстрокове голодування, змушений перервати її після 145 днів. Про це він особисто написав у листі.