В результаті масштабних археологічних розкопок, які проводилися в Ростовській області, археологам вдалося знайти найдавніший курган поруч з Аксаем. Про це повідомили в прес-службі дорожньої компанії "Автодор". Передають російські ЗМІ.

Так відомо, що вчені шукали поруч з трасою боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни і останки радянських солдатів. Однак замість снарядів виявили, куди цінніше знахідку, древній курган. Там був знайдений бронзовий браслет. Унікальна знахідка відноситься до III–I століть до н. е ..

"На одному з курганів було виявлено сарматське поховання III-I ст. до н. е. В ньому лежали бронзовий браслет, дзеркало і веретенне прясельце — грузило з глини для обважнення. Недалеко від цього місця археологам вдалося знайти наконечник списа, залізні вудила з псалиями і скляну намистину, які були скоріше всього тризною, тобто підношенням померлого", — уточнили в прес-службі.

За чотири місяці роботи дослідники відкрили сім курганів і два поселення. Поховальні пам'ятки зарахували до "ямної культури" та епохи ранньої бронзи (IV–III тис. до н. е.).

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

"Завершилися основні археологічні дослідження при підготовці території будівництва обходу Аксая в Ростовській області. Ділянки, що потрапляли в зону історичної спадщини, які треба обов'язково вивчити у відповідності з федеральним законодавством, ретельно досліджені. За чотири місяці польових робіт фахівці розкопали сім курганів і два поселення", — сказали в прес-службі.

В курганах вчені знайшли орнаментовані судини, бронзові підвіски, крем'яні знаряддя.

Але дослідників, найбільше зацікавило дерев'яне колесо від воза, яким закривали вхід в підземну гробницю.

Крім того, їх увагу привернули кухонний посуд, бронзовий браслет, дзеркало і веретенне пряслице. Після реставрації знахідки подарують музеям Ростовської області.

Всі ці цінні артефакти дозволять археологам дізнатися трохи більше про "ямну культуру"

Загальна площа курганів також дивує своїми масштабами — шість тисяч квадратних метрів, поселень близько 3,5 тисяч "квадратів".

Нагадаємо, у Кіровському районі Кемерова дослідники виявили унікальні артефакти. Так археологи знайшли артефакти XVIII століття. Розкопки планують продовжити далі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", зарубіжні вчені провели ряд досліджень, в результаті яких їм вдалося розкрити таємницю походження скіфів, сарматів та інших кочівників залізного століття. Відкриття вдалося зробити завдяки ізотопному і генетичного аналізу останків.

Також "Знай.uа" писав, археологи в Єгипті, в храмовому комплексі, виявили унікальні стародавні плити, прикрашені різноманітними малюнками. Розкопки проводили в єгипетській провінції Асуан.