Російські археологи під час робіт, які проводяться перед реставрацією об'єктів культурної спадщини на Південному Бастіоні і Кріпосному валу Замкового острови у Виборзі, знайшли чотири підземні приміщення.

Про це повідомив заступник директора Виборзького об'єднаного музею-заповідника археолог Олександр Смирнов.

Так на Південному валу на глибині від 5 до 8 метрів відкриті 3 порохових погребів, ще один виявлений на Кріпосному валу.

Дирекція Виборзького об'єднаного музею-заповідника збирається обладнати виявлені археологами підземні приміщення замку для доступу відвідувачів, а знайдені артефакти перемістити до зали музею.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Відкриття приміщень та цегла з ігровим полем для логічної настільної гри "Млин" - це поки що найбільш значні знахідки закладених розкопів", - зазначив він.

Також з-під землі дістають ядра, фрагменти куль, мушкетів, стріл, предмети кухонного начиння і монети.

"Південний бастіон є пам'яткою фортифікаційного зодчества епохи Нового часу і поєднує в собі елементи, що відносяться до XVI-XIX століть. Кріпосний вал являє собою земляне зміцнення з зовнішньою стіною, облицьованої гранітними валунами. На сьогоднішній день на Південному валу на глибині від п'яти до восьми метрів відкриті три порохових погребів, ще один — на Кріпосному валу", — йдеться у повідомленні музею.

Також повідомлялося, що за підсумками археологічних досліджень буде складено звіт. Він стане основою для історико-культурної експертизи. За її результатами буде розглядатися питання включення підземних приміщень Виборзького замку в реєстр пам'яток історії та культури.

Варто відзначити, що Виборзький замок заснований в 1293 році в результаті так званого третього хрестового походу шведів у Фінляндії, його історія пов'язана з шведсько-новгородськими війнами.

На острові, який пізніше став називатися Замковий, до моменту будівництва шведами перших укріплень вже існувало карельське укріплене поселення. Міські привілеї Виборг отримав в 1403 році. Шведський період, який тривав 417 років і закінчився 13 червня 1710 року, коли він був узятий військами Петра I після більш ніж двомісячної облоги.

Археологічне вивчення Виборга почалося ще в кінці XIX століття, коли були проведені невеликі розкопки в підвалі вежі Святого Олафа.

Нагадаємо, археологи наткнулися на скарби залізного століття.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, вчені досі натикаються на нереальні артефакти, які показують, наскільки мало ми знаємо про наше минуле.

Також портал "Знай.uа" писав, у Польщі знайшли древні останки людини.