Загальна риса всіх стародавніх цивілізацій - обожнювання тварин і сил природи. Так в епоху фараонів Стародавнього Єгипту роль священних тварин виконували чи не найвідразливіші і страшні істоти на планеті - нільські крокодили.

Бог Себек, якого зображували як людину з головою крокодила - один з найдавніших і основних богів єгипетського пантеону. Він зізнавався не тільки володарем Нілу і повелителем його розливів, що дарує родючість і достаток, а й божеством, що втілює час, вічність.

Варто відзначити, що і сама річка визначала існування народів, які селилися її берегами.

Ніл годувала єгиптян, розливи ріки забезпечували хороші врожаї на полях, а відсутність розливів прирікало на голод. З часів фараонів існували спеціальні споруди - ніломер, чиє призначення полягало у визначенні рівня річки для прогнозування найближчого врожаю.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Щоб заслужити прихильність могутніх сил, єгиптяни проводили особливий ритуал з постійним жителем Нілу і в деякій мірі його господарем - крокодилом. Також з поведінки і пересуванню цих тварин єгиптяни визначали прихід повеней.

На південному заході від стародавньої столиці Єгипту Мемфіса знаходився Місто Гадячі або "Крокодилополь", де особливо яскраво проявився культ Себека. Самі єгиптяни називали це місто Шедіт.

Дійшли до нашого часу відомості про культ крокодилів в Шедіте украй мізерні і грунтуються, як правило, на записках греків, які там.

Так в 19 столітті до нашої ери фараон XII династії Аменемхет III побудував для себе піраміду поблизу міста Шедіт.

У піраміди був Лабіринт - священне будова, храмовий комплекс, де мешкав син Собека - петсухос. Кому з крокодилів випаде честь стати божественним Сином, визначали жерці - за правилами, які в даний час невідомі.

Крокодил жив в Лабіринті, де крім ставка і піску було безліч кімнат, розташованих на різних рівнях - за стародавніми джерелами, зокрема, за розповідями Геродота, кількість приміщень нібито доходило до декількох тисяч.

Передбачувана площа кімнат і переходів Лабіринту досягала 70 тисяч квадратних метрів.

Жерці підносили петсухос в якості їжі м'ясо, хліб з медом, вино, а той, кому випадково довелося стати жертвою крокодилячої пасти, сам набував божественний статус. Останки жертви бальзамували і розміщували в священної гробниці.

Вважалося великою удачею випити воду зі ставка, в якому жив такий крокодил, це забезпечувало заступництво божества.

Після смерті "сина Себека" його тіло муміфікували і ховали неподалік. Так на кладовищі Ком-ель-Брейгат було виявлено кілька тисяч таких мумій.

При Птолемеї II Шедіт був перейменований в Арсіною - на честь дружини імператора.

Ель-Файюм є одним з найменш вивчених археологами районів Єгипту, ймовірно, в майбутньому археологи знайдуть артефакти, які знімають таємницю культу.

Нагадаємо, ніде кішку не шанували так, як у Стародавньому Єгипті. Це був золотий вік в історії кішки - люди її обожнювали і поклонялися їй.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, Ганеша — саме популярне божество в Азії і, можливо, у світі.

Також портал "Знай.uа" писав, як стародавні єгиптяни зізнавалися в любові.