Дослідники з Британського музею з використанням неінвазивного методу змогли встановити, що стародавні жителі Єгипту воліли яскраві кольори у своєму одязі.

Так вченим вдалося відтворити первісний вигляд дитячої вовняної шкарпетки, яка відноситься до пізнього римського періоду в історії Стародавнього Єгипту. Передають закордонні ЗМІ.

Варто відзначити, раніше цей аспект залишався практично невивченим.

Шкарпетка лівої ноги, яка піддалася відтворенню була знайдена в склепі у римському місті Антинополь в Єгипті і знаходилася в колекції Британського музею з 1914 року.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Вона була виконана технікою з однією голкою, яка передувала в'язання гачком. Тим не менш, єгипетський метод був досить надійним і зручним.

Експерти застосували неінвазивний, тобто не пов'язаний з порушенням волокон метод мультиспектрального зображення. Аналіз допоміг обчислити кольори, які використовувалися у виробництві дитячої смугастої вовняної шкарпетки.

Також вдалося визначити методику змішування кольорів традиційної палітри – червоного, синього і жовтого, в результаті чого виходили помаранчевий, фіолетовий, зелений і так далі.

З'ясувалося, що барвники добували з рослин: марени (червоний), вайди (синій) і резеди (жовтий).

Аналіз показав, що шкарпетка була зроблена з пряжі семи різних відтінків. За формою вона практично не відрізнлася від сучасних. Єдине, для зручності носіння сандалій великий палець був відділений від інших спеціальною перетинкою.

"Було здорово виявити, що різні кольорові смуги на дитячій шкарпетці, знайденій в Єгипті, були створені за допомогою комбінації всього лише трьох натуральних барвників", - заявила співробітниця музею Джоанн Дайер, слова якої наводить The Guardian.

Вчені впевнені, що в'язаний одяг вперше з'явився саме на території Стародавнього Єгипту – у ще більш ранні часи, коли інші народи одягалися в шкури тварин.

Серед руїн палацу ассірійського царя Синнахериба в Ніневії був знайдений рельєф воїна в шкарпетках, які дуже нагадують сучасні. Серед археологічних знахідок зустрічалися і дитячі в'язані туфельки.

Вивчення знахідок з вовни дозволяє стверджувати, що люди не втрачали технологію в'язання, незважаючи на військово-політичні катаклізми та зміну режимів. Майстерність виробництва шкарпеток та інших речей поступово зростала. З'являлися візерунки, ускладнювався орнамент та види в'язання.

Британські дослідники мають намір продовжити вивчення розвитку традиції в'язання на берегах Нілу.

Нагадаємо, як єгиптяни поклонялися богу з головою рептилії і навіщо їм тисячі мумій крокодилів.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, вчені розшифрували стародавнє єгипетське любовне заклинання.

Також портал "Знай.uа" писав, як єгипетський фараон поїхав розважатися у Францію з новим паспортом.