Кожен з нас хоч раз, але чув про диких міфічних істот - Кентаврах ,з головою і торсом людини, але з тулубом коня. Але мало хто знає про їх походження. Про цих прадавніх істот збереглися згадки ще 30 років до нашої ери.

Так згідно з однією легендою, кентаври були синами самого Аполлона. Діодор Сицилійський (90 — 30 рр. до н. е.) наводить в "Історичній бібліотеці" погляди, що існували в його час, що кентаври були виховані на півострові Пеліон німфами і, змужнівши, вступили в зв'язок з магнесійськими кобилицями, від чого народилися двохприродні кентаври або гіпокентаври.

За іншим міфом, з магнесійськими кобилицями вступив у зв'язок нащадок Аполлона, Кентавр.

А згідно фесалійським сказанням у викладі Лукана (39-65 рр. н. е..), Нефела народила кентаврів в Пелефронійській печері. За іншим міфом, вони були дітьми Кентавра - сина Аполлона і океаніди (дочки Океану і Тефіди) або дочки річкового бога Пенея і німфи Креузи, Стилби.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Кентаври мали кінські вуха, грубі й бородаті обличчя. Як правило, вони були оголені і озброєні дубиною, каменем або луком. На ранніх зображеннях кентаври були наділені одночасно людськими і кінськими геніталіями.

Найчастіше кентаври характеризувалися як дикі, з буйною вдачею і нестримані істоти, в яких переважала тваринна природа. Також вони відрізнялися схильністю до пияцтва і ворожістю до людей.

Були і інші кентаври, наприклад, як мудрі Хірон і Фол, які були наставниками і вихователями героїв, але більшість були ворожі до них. Такі Кентаври жили в горах, поки Геракл не розсіяв їх по усій Давній Греції, багатьох він переміг, а інші загинули в муках від голоду заслухавшись солодкозвучних сирен.

Зазначимо, якщо в Греції кентавр був втіленням дикості і жорстокості, то в Стародавньому Римі він перетворився в миролюбного супутника Діоніса і Ероса. Найбільший внесок у формування римського варіанту образу кентавра вніс Овідій (43 до н. е. — ок. 18 н. е.) в "Метаморфозах".

Їх рідко згадують у міфах і переказах, але вони теж існували - жінки-кентаври, або кентавриди, що грають роль епізодичних персонажів. Та й то, їх частіше характеризували як німф. Деякі автори, де згадується про існування кентаврид, описували їх як прекрасних створінь фізично і духовно.

Найвідомішою кентавридою була Гілонома, дружина кентавра Циллара.

Нагадаємо, чому стародавні греки боялися сирен і шанували нереїд.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, ці дракони лякають людство століттями.

Також портал "Знай.uа" писав, 9 дивовижних фактів про Ганешу.