Середньовіччя асоціюється у сучасної людини з мороком, побожністю і безжальною інквізицією. Найзатятішим прихильником "боротьби з єрессю" і найжорстокішим тираном вважається іспанець Томас де Торквемада.

За час його служіння на посаді Великого інквізитора в країні було закатовано і вбито кілька десятків тисяч людей.

Томас де Токвемада народився в 15 столітті в родині священика. Він отримав богословську освіту. Але в юності він багато подорожував і не виявляв завзяття в служінні Богу.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Одна з версій свідчить, що ненависть до інакомислячих у Торквемади проявилася після того, як його кохана дівчина, віддала перевагу богослову мавру. Так чи інакше, з часом Торквемада став головним гонителем євреїв, маврів і інших некатоликів.

Спочатку Торквемада служив в ордені домініканців, де він вражав усіх своїми ораторськими здібностями і умінням вправно трактувати католицькі догми.

Потім він став духовним наставником інфанти Ізабелли Кастільської, майбутньої королеви Іспанії. Священик виховував її в ненависті до всіх єретиків без винятку. Пізніше йому вдалося видати її заміж за Фердинанда Арагонського, тим самим об'єднавши Іспанію.

Королева прислухалася до думки свого духовного наставника, який люто закликав її боротися з усіма єретиками.

Так в 1483 році ненависника єретиків призначили на пост Великого інквізитора Іспанії. Тепер перед інакомислячими стояв вибір – або прийняття католицтва, або смерть.

Сотні тисяч євреїв і маврів були вигнані з Іспанії, незліченна кількість людей гнили в темницях, очікуючи смертного вироку.

Торквемада написав безліч керівництв по визначенню єретиків.

Крім безжальних тортур у в'язницях, в країні стали популярні публічні спалення. Інквізиція наздоганяла всіх, хто був не угодний Торквемаді або короні, не залежно від соціального статусу або ступеня багатства.

Сам Папа Римський Сікст IV висловлював засудження жорстоким діям іспанської інквізиції, проте це не дало ніякого ефекту.

Нагадаємо, Галілео звинуватили в єресі, а саме, в тому, що Сонце нерухомо в центрі Всесвіту, а Земля рухається навколо Сонця.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вченим потрапили в руки так звані "єретичні листи, Галілео Галілея, в яких він виступав проти доктрини Католицької церкви та її поглядів на будову Всесвіту.

Також "Знай.uа" писав, у період з XIV по XVIII століття в Європі спалили приблизно 10 мільйонів так званих "відьом".