Безліч вчених вже доволі давно розповіли, звідки на теренах України взагалі з'явилось православ'я.

Про це зазначають ЗМІ.

Як ви всі напевне знаєте, офіційна версія говорить про те, що князь Володимир у далекому 988 року хрестив Київську Русь. Після чого саме православ'я стало головною релігією Русі.

Хоча, насправді, християнство з'явилося серед східних слов'ян задовго до цього. Просто до князя Володимира Великого воно не було аж настільки поширеним.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Уже після офіційного хрещення Київської Русі почалсь історія, яку кожному з нас розповідають у школі від самого початку створення Київської митрополії а ж до секуляризації, коли церква повністю була передана державі, а священники наймались, як державні службовці за офіційну зарплатню.

Проте не варто забувати про численні історичні події, які у тій чи іншій мірі сприяли розвалу канонічної української церкви. Серед яких можна виділити - Руську православну церква. Відокремлення Московської митрополії. Створення Української православної церкви. Берестейська унія, якою Київська митрополія вирішила розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом та об'єднатися з Ватиканом.

Хоча це – дуже загальний переказ ключовий майже тисячолітньої історії, у якій надто багато цікавий та заплутаних речей, які ще потребують уважного дослідження з боку істориків.

Разом з тим варто відзначити, що мережу підірвало патріотичне відео виконання священиками українського гімну.

Десятки українських священиків під прапором України вражаюче виконали український гімн, завершивши його словами "Слава Україні".

Автори відео уточнюють, що кадри були зняті цього літа, але своєї актуальності дане відео не втрачає і зараз. Гімн України, до слова сказати, священики УПЦ КП заспівали на Володимирській гірці поруч з пам'ятником князю Володимиру.

"Мороз по тілу, так урочисто, до сліз на очах. Спасибі вам, за підняття духу!", "Аж до мурах!", "НАШІ ... РІДНІ ... люблю вас ..." - пишуть захоплені користувачі.

На відео, як уточнили в соцмережах користувачі - священики Луцької єпархії УПЦ (КП), які брали участь в урочистостях, з нагоди 1030-річчя хрещення Русі.

Нагадаємо, РПЦ побажала поставити патріарха Варфоломія на коліна.

Як повідомляв "Знай.ua", московські попи терміново мобілізують прихильників.

Також "Знай.ua" писав, що Варфоломій зустрівся з дітьми загиблих на Донбасі українських воїнів.

Томос буде, а от що буде з УПЦ Московського патріархату?