Мільйони людей на сьогоднішній день цікавить питання, як на території України утворились Київський та Московський патріархати.

Про це зазначають ЗМІ.

Безліч дослідників серед основних причин розколу у 1991 році Української православної церкви називають величезні амбіції керівництва церкви. Адже відразу ж після проголошення Незалежності України, за ініціативи тодішнього керівника УПЦ Філарета було зібрано Помісний Собор, на якому було прийнято рішення про звернення до Московського патріарха.

Саме у той момент керівники УПЦ попросили у РПЦ "подарувати УПЦ повну канонічну самостійність, тобто автокефалію".

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Роком пізніше Московський патріарх, розглянувши прохання відмовився надати автокефалію з формулюванням, що "на цьому історичним етапі" це неможливо.

У той момент тодішнього митрополита УПЦ Філарета закликали покинути посаду, через звинувачення у "веденні аморального способу життя та недостойну поведінку". На той момент сам Філарет перебував у Москві та під тиском всеж погодився піти із займаної посади.

Проте по поверненню до Києва він відмовився та заявив про сильний тиск та критику тодішнього керівництва РПЦ. Він наполіг, що УПЦ має очолювати саме він. Після цього низка єпископів УПЦ висловила недовіру Філарету.

У травні 1992-го Синод РПЦ усунув Філарета. Паралельно у Харкові відбувся Собор єпископів УПЦ, де головою обрали митрополита УПЦ Володимира (обіймав цю посаду аж до смерті у 2014 році). Філарет не брав участі у цьому соборі і не визнав його легітимності, оскільки той відбувся без його згоди як предстоятеля УПЦ.

У свою чергу керівник проекту відкритого православного університету Святої Софії, протоієрей Георгій Коваленко відзначив, що питання розколу української церкви зараз неймовірно актуальне. Проте він відразу ж зазначив, що розкол лежить на тих людях, які керували церквою у далекі 90-ті.

"Питання розколу – до учасників подій. Насправді, це – відповідальність тих людей, які очолювали церкву на початку 1990-х. У них виникли якісь проблеми, які призвели до розділення православної спільноти. З іншого боку, це розділення не так глибоко пройшло… Третина людей в Україні каже, що вони просто православні і не рецепіюють цього розділення. Вирішення цього, мені здається, не в минулому – хто від кого відділився, а у тому, яким буде підґрунтя для майбутнього".

У червні 1992 року митрополит Філарет організував у Києві власний Всеукраїнський православний собор, на якому частина УПЦ (лояльна до Філарета) об'єдналася з частиною УАПЦ в єдину структуру – Українську православну церкву Київського патріархату. Зрештою, через низку внутрішніх конфліктів УАПЦ обрала свого настоятеля, а УПЦ КП – свого. Церкви потім кілька разів намагалися домовитися про об'єднання, але безуспішно. Все це супроводжувалось конфліктами через майно, церкви та сфери впливу між всіма учасниками країни. Тим часом на голову УПЦ КП встигли накласти анафему.

Нагадаємо, РПЦ побажала поставити патріарха Варфоломія на коліна.

Як повідомляв "Знай.ua", Варфоломій зустрівся з дітьми загиблих на Донбасі українських воїнів.

Також "Знай.ua" писав, що українець пояснив, як вплине Томос на Росію.

Російський публіцист: Ви навіть не уявляєте, яка паніка в РПЦ через томос українській церкві