На розкопках в Пологах групі археологів із Запоріжжя вдалося знайти дещо сенсаційне. Вони розрили два кургани, в яких таїлися десять поховань різних часів та культур. Дослідники вважають, що знахідки датуються третім тисячоліттям до нашої ери і відносяться до бронзового віку.

Цю інформацію повідомили на своїй сторінці в Facebook запорізькі археологи, передає НБН.

Співробітники Бердянського педагогічного університету, краєзнавчого музею, спільно з археологами ЗНУ знайшли поховання і вивчили їх. Відомо, що в Пологах зберігалися останки представників епох ранньої бронзи, пізньої бронзи, ямної та катакомбної культур.

Але це ще не все. У другому кургані археологи виявили поховання справжнього вождя племені "ямників". Скелет лежав на лівому боці під однією зі стін могильної ями зі злегка підібганими і схрещеними ногами.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

На момент поховання, за попередніми даними, чоловікові було 40-50 років, зріст - близько 2-х метрів. Біля скелета перебували бронзові ніж і жезл, що говорить про статус похованого.

За словами археолога Геннадія Тощева, подібна знахідка виявлена у степовій зоні на території Запорізької області вперше.

Нагадаємо, археологам в Перу вдалося відкопати неймовірні древні статуї, які пролежали під землею близько 800 років. За припущеннями істориків, двадцять фігур зростом до метра охороняли вхід в язичницький храм. Вчені вже назвали знахідку унікальною.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", Бразильський національний фонд індійців (FUNAI) виявив в лісах Амазонії раніше невідоме плем'я аборигенів. Використовуючи безпілотник, співробітники FUNAI деякий час спостерігали за поселенням. Так, їм вдалося дізнатися, що жителі племені ловлять рибу, займаються полюванням, вирощують банани і арахіс.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що на дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдавніший непошкоджений корабель. Цю інформацію повідомило видання The Guardian у вівторок, 23 жовтня. Судно вражає своїми масштабами - його довжина 23 метри, а під водою воно пролежало більше 2400 років.