В Єгипті на території храму Ком Омбо археологи натрапили на найдавнішого сфінкса, який пролежав під водою сотні років.

Як оцінюють експерти, статую з пісковика створили між 305 і 30 роками до н. е. Про це повідомляють західні ЗМІ.

За габаритами унікальна знахідка поступається Великому Сфінксу піраміди Хеопса.

Висота виявленого артефакту, виявленого в затопленому Ком Омбо, становить 38 см, а ширина близько 28 см.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Невеликий сфінкс, знаходився під водою тривалий час, виявили після виведення підземних річок. Сам храм зведено, як зазначив голова Вищої ради Мінкульту Єгипту Мостафа Вазірі, в період правління останньої династії фараонів.

У Стародавньому Єгипті Ком-Омбо був столицею п'ятої провінції країни. Перша згадка про нього відноситься до Першого перехідного періоду (XX століття до нашої ери).

Відзначимо, не так давно на території Ком Омбо вже знаходили статую сфінкса, яка може ставитися ще до епохи Птолемеїв (IV — I століття до нашої ери).

Як розповіли журналістам в Міністерстві у справах старожитностей, археологи виявили статую в ході робіт по очищенню від грунтових вод храму Ком-Омбо на півдні Єгипту. Два місяці тому в тій же частині храму була знайдена статуя фараона Птолемея V, а також ще два стародавні пам'ятки того ж часового періоду.

У Міністерстві також відзначили, що в храмі Ком-Омбо близько року проводяться ремонтні роботи, за цей час там було зроблено кілька археологічних відкриттів. Вчені виявили там фрагменти величезної статуї фараона Рамзеса II, а також бюст римського імператора Марка Аврелія.

Нагадаємо, в Єгипетському Луксорі була виявлена нова статуя Сфінкса. Про це розповів голова управління у справах пам'яток старовини провінції Мухаммед Абдель Азіз.

Як повідомляв портал "Знай.uа", останні дослідження пірамід показали, що піраміда Хеопса, побудована так, щоб ідеально фокусувати електромагнітну енергію.

Також "Знай.uа" писав, у 1974 році світ вчених вразила інформація про те, що мумія єгипетського фараона Рамзеса II раптом почала розкладатися. Було прийнято термінове рішення перевезти її літаком з Єгипту до Франції для проведення експертизи й реставрації.