Майбутня фаворитка короля була далеко не знатного роду. Її мати Анна Бекю була кухаркою. Але маючи миловидну зовнішність, зуміла влаштувати дочку на виховання в монастир Сент-Оре, після чого Марі Жанна отримала місце в якості модистки в ательє Лабілля.

Але манери мадам Жанни Дюбаррі залишали бажати кращого, вона відмовлялася одягатися так само, як чванливі придворні дами.

Жанна Дюбаррі різко виділялася на тлі придворних дам: вона використовувала мінімум косметики, воліла сукні з легких тканин світлих відтінків, не обтяжувала себе громіздкими зачісками на голові. Її волосся завжди були трохи розпатлане, а локони вільно лежали на плечах.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Саме несхожість на інших і зробила цю жінку фавориткою, обожнюваною Людовіком XV.

Так з жінкою, яка не мала знатного походження, були вимушені рівнятися все вище суспільство королівського двору.

Гарній Жанні не хотілося працювати. Вона більше любила стріляти очима у відвідувачів, прихильно приймаючи від них подарунки. Власник ательє прощав Жанні надмірну балакучість, тому що їй вдавалося продавати клієнтам навіть зубожілий товар.

Одного разу на гарненьку модистку звернув увагу Жан Дюбаррі, який мав репутацію звідника. При дворі його називали "постачальником задоволення".

Як правило, граф Дюбаррі відшукував юних красунь, навчав їх правильній поведінці в суспільстві і в постільних справах, а потім відправляв до нудьгуючих аристократів за певну винагороду.

Звернувши увагу на Марі Жанну, Дюбаррі взяв на себе всі турботи по забезпеченню і матері, і дочки.

Поступово колишня модистка і нинішня куртизанка зачаровувала Пaриж, але у звідника на неї були великі плани.

Король Людовик XV залишився без улюбленої фаворитки маркізи Помпадур і в королівському палаці панувала хандра. Здавалося, старіючого короля вже ніщо не зможе розвеселити.

У покої короля щоночі відправляв юних красунь камердинер Лебель, але жодна з них не могла захопити Людовика XV.

Так на допомогу Лебеля прийшов граф Дюбаррі. Звідник привіз до палацу Марі Жанну Бекю.

Спочатку Жанна не сподобалася Лебелю, але через кілька годин спілкування камердинер щодуху біг до Його Величності розповісти про знахідку.

Уже на наступну ніч куртизанка вирушила в покої короля. На ранок, після пристрасної ночі c Жанною, король відчував себе чудово.

Він розповідав Рішельє:

"Це єдина жінка у Франції, якій вдалося змусити мене забути свій вік і свої біди. Вона навчила мене таким речам, про які я навіть і не підозрював".

Король моментально видав нову фаворитку заміж за Гійома Дюбаррі - брата звідника. Той отримав хороші відступні і був засланий в провінцію, а Жанна отримала графський титул.

Але до нової пасії короля презирливо ставилися всі придворні. Низьке походження і надмірна розкутість викликали відразу.

Щоб аристократи змирилися з положенням Жанни при дворі, монарх представив її як офіційну фаворитку.

Однак яскраве життя при дворі тривало не довго.

Після смерті короля фаворитку вигнали, але буквально через рік онук Людовика XV повернув їй всі титули і багатства назад.

А після для Франції почалося лихоліття воєн і революцій. Мадам Дюбаррі звинуватили у зв'язку з емігрантами і відправили на гільйотину.

Нагадаємо, велика загадка фаворитки і таємної дружини Людовика XIV.

Як повідомляв портал "Знай.uа", де Помпадур увійшла в історію завдяки своєму загадковому "довголіттю" при дворі. Адже вік фаворитки, як правило, не довгий.

Також "Знай.uа" писав, про дивовижну історію Діани де Пуатьє.