Вчені з'ясували, що стародавні майя найбільше цінували сіль. Так вони у великих кількостях добували її і використовували не тільки в повсякденному раціоні, але і для консервації риби і м'яса. Про це повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.

Антропологи Хізер Маккіллоп з університету штату Луїзіана і Казуо Аояма з університету Ібаракі в новому дослідженні вивчили під мікроскопом 20 кам'яних знарядь, знайдених у Пайнс Крик. Вчені сподівалися дізнатися, що з ними робили майя.

І судячи по зносу каменів, частину з них використовували в якості скребків, щоб знімати шкуру з тварин або луску з риби, деякими різали рибу або м'ясо, а ще кілька знарядь служили для стругання деревини. Іноді каміння використовували для кількох цілей одразу.

Майя добували сіль, в тому числі, в прибережній лагуні, яка знаходиться на півдні сучасного Белізу. На березі були солеварні Пайнс Крик, в яких отримували сіль, нагріваючи і випаровуючи морську воду.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Також в цій місцевості майя солили рибу і туші ламантинів. Кістки цих тварин знаходили поблизу солеварень.

У Пайнс Крик археологи знаходили залишки вмонтованих в дно квадратних дерев'яних конструкцій, в яких вода випаровується на сонці, і черепки від судин, в яких кип'ятили воду, щоб отримати сіль.

Як вважають антропологи, індіанці робили брикети солі, які потім перевозили в сусідні поселення на узбережжі і всередину країни.

Так поряд із зернами какао і тканинами майя використовували в якості грошей стандартизовані за розмірами брикети солі.

Всередині країни великим попитом користувалися м'ясо і риба, у тому числі в таких великих містах, як Тікаль і Калакмуль.

Мабуть, індіанці перевозили продукти та соляні брикети по річках на каное. Про це свідчать залишки дерев'яних весел і каное, які раніше знайшли в Пайнс Крик.

Дослідники з'ясували, Пайнс Крик в одній з конструкцій розміром 6*8 метрів індіанці отримували приблизно 56,7 кілограмів солі в день або більше шести тонн солі за сухий сезон, який тривав чотири місяці, з березня по червень.

Таким чином одна конструкція могла забезпечити сіллю близько 2,3 тисяч чоловік в день протягом року.

Також вчені дізналися, що стародавні майя, які жили в класичний період в долині Копан, створили мережу з торгівлі дикими тваринами. Вони приносили в жертву, використовували для вичинки шкір або в їжу великих котячих, оленів і крокодилів.

Нагадаємо, яким був раціон римського воїна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", звичайному обіду вікінгів заздрила вся Європа.

Також "Знай.uа" писав, про грубий раціон сурових спартанців, від якого мурашки по шкірі.