На початку вересня цього року дослідники з Італії оголосили про унікальну знахідку - посудину з мильного каменю, доверху заповнену античними золотими монетами. Скарб виявили на території розібраного Театру Крессон в Комо. Детальніше про місце розкопок і про зміст посудини розповідає Юллі Улетова, автор сайту Помпеї: крок за кроком.

Так відомо, що театр Крессон побудували на частині фундаменту монастиря Святої Анни, який розташовувався в межах давньоримської забудови Комо. Театр існував тут з 1870 року.

На той час театр був модним містечком, куди сходилися всі любителі повеселитися, крім опери, показували карликів, ляльок, борців і навіть магів. З 1910 року в приміщенні був кінотеатр, який пропрацював до 1997 року.

Нещодавно місцева визначна пам'ятка вирушила на повну перебудову, і ось там, всередині, протягом двох місяців проводилися розкопки. Вони дозволили археологам вивчити різні етапи архітектурної історії.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Але увагу громадськості привернув лише виявлений скарб.

Міністерство культури Італії оголосило: "Знахідка виняткова і безцінна".

Спочатку нарахували приблизно 300 монет в горщику, 27 з них, видимі в отворі, віднесли до пізньої Імперії. Передбачалося, що всередині можуть бути монети ранніх періодів, або прикраси і цінності.

З уже визначених імператорських емісій були представлені монети Гонорія (час правління в Західній Римській імперії - 395-423 роки), Валентиниана III (425-455), Либия Півночі (461-465) і Антем (467-472), а також імператора Східної Римської імперії Льва I (457-474).

Так званий мильний камінь, з якого виготовлений горщик, - це талькохлорит, більш відомий під звичною нам назвою стеатит, широко застосовуваний людьми багато тисячоліть будівельний і виробний камінь.

Цікаво, що монети всередині горщика лежали стовпчиками, упаковані в органічний матеріал - текстиль або шкіру. Цей матеріал за століття зотлів, однак поділ стовпчиків на "батарейки" простежується досі.

27 вересня з'явилися нові дані по кладу з Театру Крессон. З горщика було вилучено та каталогізовано 550 монет, кожна вагою 4,5 грама. Але остаточне їх кількість все ще залишалося неясним.

Лука Рінальді (Luca Rinaldi), керуючий археологією регіону, припустив, що їх буде не менше 800. Також згадувалися дві золоті каблучки. Рінальді в одному з інтерв'ю обмовився також про декілька епіграфічних написах, які, за його словами, вже вивчають фахівці, але, на жаль, ніяких подробиць не повідомив.

Вже 5 жовтня по офіційним повідомленням міністерства культурної спадщини, культурної діяльності і туризму Італії стало відомо, загальна кількість монет склала рівно 1000 штук.

І цей факт став для дослідників доказом громадського характеру скарбу.

Крім монет, в посудині виявлені три сережки, три кільця і ​​золотий стрижень.

Передбачається, що в подальшому відреставрований скарб повернеться в Комо, де займе своє місце в експозиції місцевого музею.

Нагадаємо, у стародавньому театрі виявили незліченні багатства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи зробили сенсаційне відкриття на рідній землі.

Також "Знай.uа" писав, вчені знайшли найдавніші з нині відомих слідів у світі.