Найкоротша війна у світовій історії тривала менше однієї години. У 1896 році між Занзібаром та Англією відбувся збройний конфлікт. Уже через 38 хвилин після початку бойових дій Занзібар здався.

Війна розпочалася у зв'язку зі смертю султана Хамада, який правив Занзібар та перебував під сильним впливом Англії.

У свою чергу новий султан Халід вступив в свої законні права без дозволу британського керівництва, що не могло не зачепити амбіції британців. Вони висунули Халіду ультиматум та захотіли аби він покинув султанський палац.

В результаті таких вимог, султан забарикадувався в палаці разом із кількома охоронцями.

Рано вранці 27 серпня, коли термін ультиматуму закінчився, три британських крейсери та дві канонерки з 150 англійськими морськими піхотинцями і 900 занзібарськими найманцями висадилися поблизу узбережжя. Султанський палац обороняли 2800 занзібарських воїнів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Опір занзібарців, які були вірні султану блискавично придушили. Британські фугасні снаряди зруйнували палац, спричинивши пожежу. Через 40 хвилин після початку війни англійці зняли прапор султана з його палацу. Втрати захисників Халіда склали 500 осіб убитими і пораненими. З англійської сторони постраждав один солдат.

Після закінчення англо-занзібарської війни султанат Занзібар припинив своє існування, і в країні остаточно утвердилася влада Великої Британії. Зараз ці землі султанату належать Танзанії.

Нагадаємо, раніше кривава шестиденна війна: за що постраждали арабські народи.

5 червня 1967 року біля 9 години ранку ізраїльська авіація блискавичним ударом розбомбила і знищила єгипетські ВПС, встановивши повне панування в повітрі. Збройний напад Ізраїлю першим спіткало Єгипет, а потім свій гнів ізраїльтяни обрушили на Йорданію і Сирію. Напад ізраїльської авіації увійшло в історію, як Шестиденна війна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, що старовинні монети прийняли за металобрухт.

Також "Знай.uа" писав, про історію заснування Єрусалимського королівства.