Найвідоміше в історії психічне захворювання, безперечно, шизофренія. Цікаво, що серед відомих особистостей відсоток хворих набагато вище – ті чи інші ознаки є у 9%. А серед усього населення планети страждає недугою лише 1%

В "папірусі Еберса" – своєрідній медичній енциклопедії, стародавні єгиптяни першими описали симптоми шизофренії.

В Давній Греції і Римі також описували симптоми. І прописували помірне фізичне навантаження, а так само кровопускання і проносні засоби.

У Вавилоні лікували розлади, яким приписували демонічне походження, з допомогою магії, релігії і трав'яних таблеток.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У середньовіччі лікарі зовсім перестали бачити в хворобі природні причини, а стали помічати лише релігійні.

Тому душевнохворих часто оголошували слугами диявола, відьмами та чаклунами. В якості лікування використовували трепанацію черепа, занурення в холодну воду, публічні побиття.

В Лондонському Бедламі хворих "лікували" ланцюгами, клізмами і безовочевою дієтою.

З нещасних хворих зняли ланцюги лише в 18 столітті в Іспанії. А в 19 столітті у таких хворих стали шукати в першу чергу фізичні причини – у хворому шлунку і кишечнику.

Душевні хвороби намагалися лікувати за допомогою гомеопатичних засобів. Так само використовували опіум, дигіталіс, хлороформ, беладону, блювотні і проносні препарати.

На межі двадцятого століття психолог Еміль Крепелін відділив шизофренію від інших психічних розладів, була виведена сучасна концепція.

Лікар Ейген Блейлер виділив деякі критерії шизофренії, які носять назву "чотири A":

афективність;

аутизм;

порушення асоціативного ряду людини;

амбівалентність.

Він же і придумав назву – у буквальному перекладі слово означає "розколює розум".

До середини 20 століття стали застосовувати шокову терапію. Манфред Сакель запропонував використовувати інсуліновий шок. Шизофреніки отримували таку дозу інсуліну, що вони на кілька днів впадали в діабетичну кому.

Інший метод запропонував Владислав фон Медуна , але не краще, викликання судом за допомогою ін'єкцій камфори, яку в подальшому замінили на пентиленэтразол або кордиазол. Іноді судоми були такими сильними, що хрустіли кістки.

Пізніше Лусіо Біні запропонував використовувати електрику. Хворих на шизофренію почали стерилізувати, нацисти і зовсім розстрілювали.

Лише в 1952 році для лікування цього захворювання стали застосовувати нейролептики. Механізм дії нейролептиків дозволяв блокувати дофамінові рецептори і зменшувати вираженість галюцинаторно-божевільної симптоматики. Зараз нейролептики залишаються найбільш поширеним методом лікування.

Нагадаємо, багато містичних істот зобов'язані своєю появою неуцтву або розігралася фантазії наших предків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ці смертоносні хвороби вражали наших предків.

Також "Знай.uа" писав, як стародавні греки лікували жінок.