Незатишний майданчик в 11 кілометрів довжиною і шириною 6 розташувалася на острові Матуа. По суті, 2/3 острова займає діючий вулкан. Тим більше дивним є інтерес, який відчувають до острова вчені і військові.

Довгий час Матуа існував сам по собі, і тільки в XVII столітті на Курили вирушили перші експедиції. Там побували японці, росіяни і голландці, які навіть оголосили землю своєю власністю Ост-Індської компанії.

До 1736 року айни прийняли православ'я і стали російськими підданими, сплативши жителям Камчатки ясак - натуральний податок у вигляді хутра, худоби і інших предметів. Російські козаки регулярно відвідували острів.

Перша наукова експедиція прибула на Матуа в 1813 році.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

1875 році Матуа опинився під владою Японії. А під час Другої світової війни тут стояв японський гарнізон: острів був перетворений на неприступну фортецю. Після початку війни пальне на Матуа постачала нацистська Німеччина. Острів став однією з ключових військово-морських баз Японії.

Радянський Союз отримав острів в 1945 році. Виявилося, що він уздовж і впоперек переритий ровами і дотами. Штучні печери і ангари дійсно робили острів кривавим плацдармом.

Цікавість викликає розгалужена мережа тунелів, які проходять під усіма рукотворнимипечерами Матуа. Деякі з них ведуть до злітної смуги — вона влаштована так хитро, що сідати і злітати невеликі літаки могли б у будь-яку погоду. Японці створили унікальне місце.

Аж до 1991 року на острові знаходилася військова частина. За це час Матуа цікавилися не тільки історики, але і політики.

Але багато таємниць острова ще належить розкрити, адже ніхто так і не зміг з'ясувати, куди поділася вся японська техніка часів Другої світової війни.

Нагадаємо, історію унікальних островів Фарери, де живуть нащадки вікінгів.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", ці колись живі споруди та міста перетворилися на пустку.

Також "Знай.uа" писав, про 13 найстрашніших місць на планеті.