Розультаты дослідження, яке провели американські, іспанські та ізраїльські антропологи повністю змінюють наше уявлення про неандертальців. Докладно вони опубліковані в журналі Nature Communications.

Так наші далекі предки тримали спини прямими, а голови - гордо піднятими. Тобто, постава була у них відмінна. Вони виглядали в цьому сенсі краще, ніж наші безпосередні предки — кроманьйонці.

Вчені відтворили грудну клітку типового представника цього виду. І побачили, чим конкретно і наскільки вона відрізняється від нашої.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Грудні клітки: зліва - неандертальця, в центрі - сучасної людини, праворуч порівняння грудних клітин.

Мойсей - неандерталець, чиї останки добре збереглися став об'єктом вивчення. Його виявили в 1983 році в печерах Кебара на півночі Ізраїлю. Він помер молодим приблизно 60 тисяч років тому.

Так у неандертальців ребра з боку спини сильно вигнуті, а хребет немов би втоплений в грудну клітку — набагато глибше, ніж людський. Хребетний вигин - там, де хребетний стовп з'єднується з тазом, у неандертальців, навпаки, не настільки яскраво виражений. В силу цих анатомічних особливостей вимерлі неандертальці були просто змушені триматися прямо.

А найцікавіше, що дихали неандертальці зовсім по іншому. Знову ж таки через відмінності в будові грудної клітини. У неандертальців вона сильно розширювалася в нижній частині. Ребра при цьому розташовувалися більш горизонтально, ніж у людей. З чого учені зробили два висновки.

По-перше, більш широка грудна клітка більше вміщала органів — наприклад, легкі збільшеної ємності. Тобто, неандертальці дихали глибше, споживаючи більше кисню.

По-друге, грудна клітка не розширювалася при вдиху і не стискалася при видиху. Неандертальці вдихали і видихали нижньою частиною — тобто, за рахунок діафрагми. З боку здавалося, що вони дихають виключно животом.

Виявлені особливості робили неандертальців сильніше і витривалішими - дозволяли ефективніше використовувати м'язи за рахунок вродженої здатності споживати більше кисню.

На думку Патрісії Крамер— професора університету штату Вашингтон і одного з провідних авторів дослідження, вивчаючи особливості будови тіла неандертальців можна, якщо і не остаточно розкрити таємницю їх зникнення, то хоча б наблизитися до розгадки.

Нагадаємо, вчені з'ясували, як неандертальці пережили Льодовиковий період.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", ці доісторичні жінки відкрили вченим велику таємницю про походження людства.

Також "Знай.uа" писав, неандертальці залишили свій "слід" у ДНК сучасної людини.