Грабіжники, які відвезли банкомат з сільського магазину, допомогли вченим виявити залишки будинку XVI століття і артефакти епохи правління Тюдорів (1485–1603), повідомляється в прес-релізі Археологічного тресту Колчестера.

Археологи, які досліджували пошкоджений злочинцями будинок, знайшли в ньому середньовічний вогнище і дворучний котел на тринозі. Імовірно, такі котли заривали перед входом, щоб запобігти проникненню в будинок злих сил.

Десятого грудня 2017 року в селі Дедхем на сході Англії було скоєно пограбування. Злочинці на пікапі протаранили вітрину магазину, після чого виламали стояв всередині банкомат і зникли на іншій машині.

В результаті фасад будинку отримав пошкодження: його необхідно було ремонтувати. Перед проведенням відновлювальних робіт власники будівлі запросили археологів оглянути його і провести розкопки. Місцевим історикам було відомо, що будинок був побудований ще в 1520 році. Мабуть, він належав багатому купцеві, так як знаходився на самому помітному місці — навпаки парафіяльної церкви.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

У результаті вчені знайшли фундамент будинку, побудованого в XVI столітті, дерев'яні балки і залишки вогнища. Також вони виявили залишки внутрішнього ганку XV століття — структури, яка рідко зустрічалася в Англії до часу правління королеви Єлизавети. За словами археологів, серед інших знахідок був керамічний дворучний котел на тренозі, зроблений у період з кінця XVI до початку XVIII століття. Він був виявлений перед одним із входів: археологи відзначають, що такі горщики заривали перед входом в будинок, щоб перешкоджати проникненню в будинок злих сил.

Нагадаємо, в Єгипті групі археологів з Університету Айн-Шамс вдалося виявити в передмісті Каїра — Ель-Матарии — урочистий зал часів правління самого знаменитого фараона Рамзеса II.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", археологи в Мексиці під пірамідою Місяця, яка знаходиться в місті Теотіуакан виявили секретний тунель, побудований ще до приходу ацтеків. Вчені припускають, що тунель міг мати ритуальне значення та використовуватися для "зв'язку" з підземним світом.

Також "Знай.uа" писав, група археологів, яка проводила розкопки в Перу виявила унікальні артефакти стародавньої культури Чіму.