Рівно 2087 років тому в Олександрії, тогочасній столиці Єгипетського царства, народилася Клеопатра, одна з найвідоміших жінок в історії.

Її ім'ям названо кратер на Венері, їй присвячені п'єси Шекспіра та Бернарда Шоу, вірші Пушкіна, Блока й Ахматової, а перший фільм про неї був знятий аж у 19-му столітті (1899 рік) у Франції.

Чи справді ця жінка було такою красивою та привабливою, чи дійсно приймала ванни з молоком 700 ослиць і стала причиною загибелі Гая Юлія Цезаря? Будемо шукати відповіді на ці запитання.

Чи була Клеопатра красивою?

Це питання не є легким. Більшість істориків стверджує, що краса єгипетської цариці була досить перебільшеною, а зображення, зроблені за її життя, були створені щоб просто потішити її самодостатність та не наразитися на неприємності.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Але навіть на монетах з її профілем та бюстом видно, що у цієї жінки були гачкуватий ніс, підборіддя, що сильно випиралося вперед та товста шия.

Ванна для правительки

На популярних жіночих сайтах часто пишуть про "рецепті Клеопатри", що допомагає позбутися зморшок: молочні ванни. За легендою, заради одного купання римські раби доїли 700 ослиць. Це звучить грандіозно, але це зовсім неправда. За свідченням історика Плінія, першої такі ванни вирішила приймати імператриця Поппея Сабіна понад півстоліття після смерті Клеопатри. Але сцена з Монікою Беллуччі з фільму "Астерікс і Обелікс. Місія Клеопатра" була, звичайно, ефектною.

Два відомих римських воєначальника загинули через Клеопатру

Цей факт є чистою правдою. Першим був Гней Помпей Великий, який втік з Риму від військ Цезаря в Єгипет. Тоді Клеопатра воювала зі своїм братом, фараоном Птолемеєм XIII. Обидва хотіли затягнути Цезаря на свою сторону, і Птолемей, бажаючи догодити, наказав убити Помпея. Але це не допомогло.

Клеопатра покінчила з собою через кохання

Це твердження теж є неправдивим. Відомо, що коли вчинив самогубство її чоловік - Марк Антоній, Клеопатра ще намагалася звабити переможця, який перебував з військами в Єгипет. Проте Октавіан виявився холодний до чарів Клеопатри. Відома цариця наклала на себе руки, коли стало зрозуміло, що полководець збирається обійтися з нею як з полонянкою і провести по вулицях Рима як трофей.

Як ми бачимо, шлейф міфів, що тягнуться за відомою правителькою Клеопатрою, сильно відрізняється від того, що було насправді.

Нагадаємо, раніше Дорофєєва вирішила стати Клеопатрою, але вийшла Лобода: фото.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, як стати королем в сучасному світі: 5 простих способів.

Також "Знай.ua" писав, про те, як велика Клеопатра керувала чоловіками: 7 прийомів цариці.