До винаходу касових апаратів рідкісні торговці могли точно визначити власні доходи і похвалитися високим прибутком. Часто відомості найманих працівників у щоденних гросбухах були вкрай не точні, були неповними і недостовірними.

А у власника підприємства не було ніякої можливості викрити своїх підлеглих в несумлінності. Це давало широкі можливості для крадіжки недобросовісного персоналу, особливо при великому товарообігу.

Одного разу господар маленького кафе в американському місті Дейтон, штат Огайо, Джеймс Рітті виявився саме в такій ситуації.

Його кафе було популярним у місті, потік відвідувачів не висихав, але заклад майже не приносило прибутку. Пізніше з'ясувалося, причиною тому було дрібне злодійство буфетників. Вирішення проблеми прийшло несподівано.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Так Рітті відправився на відпочинок до Європи. Лайнери не найшвидший засіб пересування.

Прогулюючись по судну, від нудьги, Рітті забрів у машинне відділення, де звернув увагу на пристрій, який автоматично відлічує кожен оборот рухового валу.

І тут його осяяла щаслива думка, що подібний пристрій може фіксувати кожну покупку в барі чи кафе.

По приїзду додому, Джеймс виклав свою ідею братові Джону, і разом вони сконструювали примітивну машину для підрахунку грошей: два ряди клавіш, кожна з яких зазначала певну суму, і годинниковий циферблат з двома стрілками (для доларів і центів).

Другу модель брати вдосконалили, замінивши циферблати на класичні диски, і на цю конструкцію 4 листопада 1879 року був отриманий патент США номер 221360.

Третя модель, названа "Непідкупний касир Рітті" (Ritty′s Incorruptible Cashier) вже вміла показувати покупцеві суму, яку пробиои, а четверта дірочками пробивала підсумок на паперовій стрічці. Саме вона і стала першим серійним касовим апаратом.

Пізніше Джемс вирішив зійти зі стежки винахідника і повернувся до свого маленького кафе.

Кафе стало приносити непоганий дохід не тільки через "чесність" буфетників, а й через наявність незвичайного апарату, який збирав натовпи роззяв.

Патент він продав Джейкобу Еккерту, який в 1884 році поступився компанію Джону Паттерсону, одному з перших покупців касових апаратів. Паттерсон перейменував фірму в National Cash Register Company.

На сьогоднішній день це багатомільярдна компанія NCR Corporation, що випускає апаратні і програмні рішення для торгівлі. Звичайно, сучасна техніка NCR не має майже нічого спільного з першими апаратами Рітті. За винятком однієї якості: вони всі так само непідкупні.

Нагадаємо, як винахідник Рейно змінив світ і подарував дітям живу казку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бензин пройшов довгий шлях від незатребуваного антисептичного засобу до рідини, без якої неможливо уявити життя людини.

Також "Знай.uа" писав, цікаві факти про дискові телефони.