У далекому минулому був цілий ряд жіночих робіт, які супроводжувалися своїм набором страшних хвороб і каліцтв.

Покоївка

Обов'язки покоївки були широкі: виносити нічні горщики, застеляти ліжка, подавати сніданки-обіди-вечері на важких підносах, допомагати одягатися дівчатам і жінкам, драїти камінні решітки, підмітати і так далі, список дуже довгий.

Але самим небезпечним заняттям було натирання підлоги воском. Робилося це на колінах, годинами і часто. Регулярне тривале стояння на колінах провокувало зміщення колінних чашечок і хворобливе хронічне запалення колінного суглоба, іноді до відмови ніг.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Праля

До винаходу пральної машинки це було фізично важкою працею. Відпирати плями, подовгу намилюючи і затираючи їх, було утомливо, навіть коли жінка це робила тільки на свою сім'ю.

У прачок стиралася і тріскала на руках шкіра, її і нігті роз'їдало лугом. Щоб віджати порцію випраного одягу або постільної білизни, потрібні сильні руки — інакше або не вичавиш як слід, або вывернешь суглоби зап'ястя.

А стояння цілими днями в позі букви "Г" викликало зміщення хребців. Мокру білизну важило значно більше сухого, багато жінки заробляли собі міжхребцеву грижу за кілька років такої роботи. Опущення матки також не було рідкістю.

Доглядальниця

Доглядальниць наймали до паралізованих, до літніх ослаблених людей, важко хворих. Від доглядальниць потрібно все, що стосувалося догляду за хворим.

Доглядальниці нерідко зривали спину. Крім того, все дев'ятнадцяте століття в Європі лютував туберкульоз, яким нещасні жінки теж заражалися.

Швея

Робота швачки дуже низько оплачувалася, і щоб забезпечити собі гідне життя, швачка працювала з ранку до пізньої ночі, годинами не міняючи пози, не піднімаючи голови.

В результаті: застій крові в тазу, зміщення шийних хребців. А проблеми з судинами разом з постійною напругою очей давало стрімке погіршення зору. Молоді жінки фактично сліпли.

Няня

Няньки були зайняті дітьми цілодобово, найчастіше не з одним, а 2-3 і більше. Няні доводилося буквально розриватися, одягаючи, роздягаючи, займаючи, разнимая, вигодовуючи дітей. Дівчата спали уривками, адже часто хтось чи хворів, або страждав енурезом, або бачив кошмар. Постійний недосип викликав неврози і галюцинації, так що у нянь часто були дивні звички.

Нагадаємо, як стародавні греки лікували жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", багато містичних істот зобов'язані своєю появою неуцтву або фантазії наших предків.

Також "Знай.uа" писав, що робили в Середньовіччі з душевнохворими.