На днях у Китаї, в центральнійпровінції Хенань археологи розкопках гробниці часів династії Західна Хань (206 р. до н. е. 25 р. н. е..) виявили бронзовий горщик алкогольним напоєм. Про це повідомило агентство "Сіньхуа", рідина з горщику поширювала запах "міцного алкоголю".

"В Наявності 3,5 літра рідини прозорого жовтого кольору. За запахом — це міцний алкоголь", заявила директор Інституту культурних реліквій і археології в місті Лоян Ши Цзяжэнь.

Пізніше при дослідженні вчені розкрили знайдений бронзовий посуд і виявили в ньому 3,5 літра непогано вина, що добре зберіглося.

Зазначимо, площа стародавньої гробниці становить 210 квадратних метрів. Археологи розкопали поховання в центральній провінції Хенань поблизу міста Лоян.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Як відзначили дослідники, артефакт належить до періоду династії Західна Хань (202 до н. е. — 8 н. е..). У гробниці знаходився ще один бронзовий предмет лампа в формі дикого гусака. Це перша подібна знахідка в Лояні, історія якого налічує 3000 років. Воно було столицею 13-ти династій.

Ши Цзяцзен також розпорядилася провести лабораторні дослідження напою, щоб точно визначити його склад.

"В посудині перебувало 3,5 літра рідини жовтого кольору, яка пахне вином, — говорить Ши Цзяцзен, голова Інституту культурних реліквій і археології. — Вона спрямована на лабораторне дослідження. Ми сподіваємося на те, що воно допоможе точно визначити інгредієнти рідини".

Напої, виготовлені з рису або сорго, були важливою частиною церемоній і ритуальних жертвоприношень у стародавньому Китаї.

До слова, в гробниці також було знайдено велику кількість різнокольорових глиняних посудин.

Раніше археологи знаходили рисову горілку з столітньою витримкою в інших гробницях періоду Західної Хань. Такі міцні напої, одержані з зерен рису або сорго, вживалися в стародавньому Китаї при тризнах, посудини з ними ховали разом зі знатними покійними.

Нагадаємо, історія японського напою саке почалася більше 2000 років тому і збігається з початком вирощування рису. За цей час міцний напій наповнився дивовижними легендами, цікавими фактами, які для нас не звичні, але для японців все гранично ясно.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідник Ілля Бобровський зміг ідентифікувати останки, знайдені 75 років тому серед скель Білого моря в Росії. Вони належать дикінсонії.

Також "Знай.uа" писав, пиво — один з найдавніших напоїв з багатющою історією, яка вас точно здивує.