Фата, що покриває голову нареченої на весільному торжестві — дуже давня традиція. За переказами відомо, що раніше фата вважалася захистом для нареченої від злих духів. Пізніше, вуаль на нареченій стала символізувати чистоту, покірність майбутньому чоловікові.

У давнину фата складалася з непрозорого шматка тканини, а наречена всю церемонію була веденою: спочатку своїм батьком, а потім і чоловіком. В цьому крився другий символізм фати, як видимого підпорядкування жінки своєму чоловікові.

Наприклад, у Стародавньому Римі однією з найбільш інтригуючих деталей одягу нареченої була саме її фата, яка була необхідною частиною її весільного вбрання. Цією деталлю, яку називали flammeum, покривали голову нареченої, але не її обличчя, як це прийнято в сучасних традиціях, і, що примітно, вуаль була досить великою, щоб у неї можна було повністю загорнутися, як шаль.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як говорять історики, вуаль повинна була зробити наречену "подібною полум'ю свічки". Передбачалося, що це робили для відлякування злих духів, які могли б перешкодити весіллю. Тому вона могла бути червоною або жовтою, достовірно невідомо. Що цікаво, за словами деяких древніх джерел, вона була схожа на грецьку традицію.

До того часу походять і інші традиції, яких люди дотримуються сьогодні. Наприклад, подружки нареченої, одягнені в однакові сукні в день весілля, - це практика, яка також сходить до часів Риму. При чому вбрання подружок має бути схожим на вбрання нареченої.

Вважалося, що в цьому випадку обох чекає удача. За повір'ями, однакові сукні введуть в оману злих духів, які приходять на весільну церемонію з метою нашкодити людям, що вступають у шлюб.

Також не виключено, що наречену закутували у величезну вуаль, щоб вона не втекла в день весілля, адже шлюби по любові в той час були рідкістю.

Насправді, подібних традицій, які дійшли до наших днів з римської епохи, існує чимало. Наприклад, весільні торти і те, як гості на весіллі розламували буханець хліба над головою нареченої. Це вже робили не для захисту від злих духів, а родючості нареченої.

Нагадаємо, у рукавиць не тільки довга, але і дуже захоплююча історія, яка налічує багато тисяч років і торкнулася як єгипетських фараонів, так і європейських буржуа.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці дивовижні жіночі аксесуари, назавжди загублені у часі.

Також "Знай.uа" писав, хто і коли придумав каблук.