Ці стародавні гіганти, які населяли нашу планету, до цих пір викликають інтерес у громадськості. І не даремно.

Ми розкажемо найцікавіші факти про динозаврів, які допоможуть вам дізнатися більше про минуле нашої планети.

Блохи

Всі згадали про крихітних чорних комах, які мучать пухнастих домашніх улюбленців. Але ні, це були гіганти. Жало було такого розміру, як голка сучасного шприца.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Види динозаврів дуже різноманітні

Коли ми чуємо слово "динозавр", то зазвичай уявляємо тиранозавра або стегозавра. Але насправді видів цих тварин було майже дві тисячі. Серед них були і травоїдні, і хижаки, і зі змішаним типом живлення.

Найменший динозавр був розміром з курку і важив 3-5 кг, а найбільший — сейсмозавр, вагою до 150 тонн і зростанням понад 30 метрів. Проте вчені знаходять і інші останки невідомих нам гігантів.

Ковтали камені

Ні, вони не дурні. Це допомагало їх ШКТ переварити їжу. І таку звичку у них перейняли їх прямі нащадки — птахи і крокодили.

Астероїд

Безумовно, астероїд який впав на Землю став каталізатором вимирання динозаврів, але процес цей почався набагато раніше. Дослідники вважають, що через появу квіткових рослин змінився клімат і харчовий ланцюг в екосистемі, тому динозаври і так були на межі вимирання. Так що навіть якщо б астероїда не було, через кілька сотень або тисяч років ці створення все одно припинили б своє існування.

Пересувалися на двох кінцівках

Вони могли розвинути швидкість до 60 км/ч. Навіть при такому значному рості. Все завдяки довгому хвосту. Довгий хвіст допомагав їм тримати баланс і під час ходіння і навіть бігу — ці тварини спокійно пересувалися на задніх кінцівках.

Нагадаємо, науковець з Австралії здійснив унікальне відкриття. Так дослідник Ілля Бобровський зміг ідентифікувати останки, знайдені 75 років тому серед скель Білого моря в Росії. Вони належать дикінсонії.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, за кілька десятиліть розкопок в грязьовому вулкані Синя Балка на Таманському півострові палеонтологам вдалося виявити кісткові залишки не менше 120 великих тварин, таких як слони і стародавні носороги — эласмотерії.

Також портал "Знай.uа" писав, у всьому світі під час сильних штормів океанські глибини підносять дивовижні сюрпризи. Вони викидають на берег дивних монстрів, які здаються прибульцями з інших світів.