Найрозумніша мавпа в світі народилася в зоопарку Сан-Франциско в 1971 році. Назвали її Коко. Психолог Франсін "Пенні" Паттерсон вирішила прихистити малятко для проведення досліджень у Стенфордському університеті Сполучених Штатів.

Перед науковцем стояла мета - навчитися спілкуватися з мавпою і вперше в історії зрозуміти, як мислить примат. Жінка навчила Коку мови жестів.

"Спочатку необхідно було цивілізувати людини у відносинах з людиною. Тепер необхідно цивілізувати людини в стосунках з природою і тваринами" Віктор Марі Гюго

Франсін і Коко зуміли створити гарну команду, тому що горилі вдалося вивчити близько 1000 різних знаків. Вона запам'ятала більше 2000 слів англійською мовою, розуміла їхнє значення і могла ними оперувати.

У 19 років Коко впоралася з тестом на розуміння свого відображення (більшість горил не здатні його осилити). Що найцікавіше, вона навчилася жартувати й обманювати.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Світова слава

Коко вперше з'явилася на обкладинці журналу National Geographic в 1978 році. У сім років вона зробила перше селфі у дзеркалі - саме цей знімок прикрасив обкладинку, після чого про Коко дізнався весь світ.

У 2001 році Коко познайомилася з Робін Вільямсом, а в 2014 році, коли він помер, горила висловила свою печаль. Її другом був і басист рок-групи Ред Хот Чілі Пепперс, Флі - він навіть дав Коко свою гітару, на якій малятко "грало".

Домашні вихованці

Що найнеймовірніше, у Коко був свій домашній вихованець.

Доктор Паттерсон щодня читала Коко розповіді. Її улюбленим був "Кіт у чоботях". У 1983 році, на Різдво, горила попросила в подарунок кішку, а коли вона отримала плюшеву іграшку, Коко показала свою розчарованість і смуток. Тільки в липні 1984 року, в день її народження, Коко обрала собі живе кошеня породи Менкс, якого назвала "All Ball". Кошеняти не стало взимку того ж року, що змусило її дуже довго страждати.

Внутрішній світ

Цікавий епізод стався, коли експерт поговорив з Коко на тему змін клімату на планеті. Вона була дуже зацікавлена і здивована цією темою, а також за допомогою знаків відправила людям повідомлення. Коко просила нас піклуватися про нашу планету. Не бути дурними. І увага: "природа спостерігає".

На жаль, 19 червня 2018 року найрозумніша горила в світі померла у віці 46 років.

Нагадаємо, домашня "киця" зробила з господарем те, що мавпа з газетою.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", ці коти довели, що вони рідина.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що відкриття гігантської риби-вбивці поставило палеонтологів в глухий кут Facebook.