Неподалік від японського містечка Одате, на фермі, 10 листопада 1923 року народився легендарний пес Хатіко. Не встигло йому і року виповнитися, як господар подарував його професору Хідесабуро Уено. Той дав цуценяті кличку Hachikō, де Hachi — «восьмий», а kō — суфікс, що означає прихильність, любов. А восьмим він став, тому що у виводку таким за рахунком народився.

Професор Уено їздив до університету на поїзді, і кожен вечір на станції Шібуя його зустрічав Хатіко.

Коли псові було всього 9 місяців, він так і не дочекався професора: у Уено стався інфаркт на роботі, і лікарі не змогли його врятувати. Хатіко ж, як найвірніший пес, день у день продовжував чекати свого господаря на тому ж місці.

Можливо, історія Хатіко канула б у Лету, якби не письменник Хірокічі Сайто: почувши чутки про пса, він вирішив побачити його на власні очі.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Відтоді письменник став часто відвідувати Хатіко на станції Шібуя, а 4 жовтня 1932 року написав статтю про нього в газету Асахі Шімбун. Саме ця подія принесла псу національну славу - він став символом вірності та відданості.

У квітні 1934 року на честь Хатіко на станції Шібуя встановили бронзову статую, спроектовану популярним японським художником. На церемонії відкриття був присутній сам Хатіко.

Хатіко не стало у віці 11 років — 8 березня 1935 року.

Тіло пса було кремовано після смерті, а прах похований поруч з могилою господаря - професора Уено. Шерсть Хатіко зберегли, і тепер його опудало знаходиться в Національному музеї природи та науки в Токіо.

У 1994 році співробітники японського радіо відновили зіпсовану платівку з записаним на неї гавкотом Хатіко. На честь цього розгорнули велику рекламну кампанію і через 59 років зі смерті Хатіко японці змогли почути по радіо, як гавкав найвірніший пес.

У 2015 році Факультет сільського господарства в Університеті Токіо відкрив статую, що зображує професора Уено, який зустрічає Хатіко на станції Шібуя. Нарешті, вони возз'єдналися назавжди!

Нагадаємо, історія українського Хатіко зворушила соцмережі.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", зірка Хатіко з'явиться на екранах вперше за 30 років.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що собака легенди поп-музики вразила весь світ.