Віковічні льоди, які заховані по земній кулі, зберігають в собі чимало таємниць. Древні тварини, виявлені вченими в оковах крижаного полону, допомагають розкрити таємниці еволюції: завдяки деяким екземплярам, ми стали краще розуміти шлях розвитку нашої планети.

Так наприклад, єдиний у світі збережений примірник шерстистого носорога було знайдено в Якутії. Це відкриття дозволило вченим простежити темпи зростання цілого виду: 10 000 років тому носороги були набагато менше тих, що живуть зараз в Африці.

Знайшли тушу мисливці в Абийському районі республіки, за полярним колом, ще у вересні 2014 року, проте в Якутськ носорога доставили тільки в лютому. Дитинча назвали Сашком — на честь мисливця, який знайшов тушу.

Тут же була виявлена унікальна збережена мумія молодого мамонта. У чому ж його унікальність? Вічна мерзлота зберегла навіть м'які тканини і шерсть зараз біологи працюють над вивченням мозку стародавнього створення.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Юка була виявлена восени 2009 року членами громади "Юкагир", які проживають на півночі Усть-Янського улусу і займаються збором мамонтових бивнів. Вони і помітили в товщі льоду тіло мамонта.

З наукової точки зору, виявлення Юкі сприяло справжнього прориву: вперше в історії світової палеонтології вченим вдалося витягти з знайдених останків мамонта клітини крові! Крім того, в цих клітинах виявили свого роду натуральний, природний антифриз. Дослідження були організовані Академією наук Якутії за участю представників наукових інститутів Москви і Санкт-Петербурга, США, Франції, Японії.

Експерти з упевненістю заявляють: приголомшливі результати досліджень мамонта Юкі відкривають великі можливості для майбутнього клонування і "повернення до життя" вимерлих десятки тисяч років тому ссавців.

Мабуть, найдивовижнішою знахідкою такого роду можна вважати черв'яків, вік яких перевищує 42 000 років. Вченим вдалося повернути їх до життя. Це перший в історії випадок виживання багатоклітинного організму після природної кріогенної заморозки.

Нагадаємо, 10 древніх істот, які все ще існують. Ці види не розвиваються, а ніби застигають у своєму незмінному стані.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті, в некрополі Саккара під Каїром вчені виявили древні унікальні поховання. Археологи виявили десятки муміфікованих кішок, кобр і алігаторів, а також вперше в історії знайшли мумії жуків-скарабеїв.

Також "Знай.uа" писав, ці хвостаті приятелі з найдавніших часів допомагали людям полювати на мамонтів. Але з тих пір збереглися лише кілька видів найбільш рідкісних і найдавніших у світі порід. Їм буквально дивом вдалося вижити.