З моменту, як люди почали обмінюватися один з одним товарами, вони навчилися розплачуватися за те, що отримують, і збагачуватися самі. Гроші завжди відігравали центральну роль в житті людей в різних куточках земної кулі, проте в давнину це були не звичні нам монети, а найнеймовірніші предмети.

Першими грошима в світі вчені вважають срібні прути. Розплачуватися ними почали шумери в Месопотамії. Згідно древнім клинописним табличкам, першим стандартизованим платежем були саме ці стрижні з чистого срібла, що мають однаковий розмір і вагу.

У Стародавньому Єгипті монети з металу вже були в обігу, однак їх використовували виключно багаті купці, які співпрацювали з іноземними торговцями.

Найпоширенішою ж "валютою" в середовищі простих єгиптян була крупа. Щомісячна зарплата у вигляді крупи використовувалася в бартерній торгівлі для отримання інших товарів.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українцям приготуватися до перевірок податкової: вже попередили Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

А ось Китай впродовж своєї тисячолітньої історії вводив в обіг в якості грошей найрізноманітніші предмети: золоті, срібні та мідні монети, які могли бути круглими, дзвоновими і навіть у формі ножів.

Особливу популярність при розрахунках в Китаї мали раковини морського молюска каурі, а в ранні періоди історії держави вони були фактично єдиною "валютою". Вони підходили просто ідеально: черепашки були легкими, міцними, невеликими за розміром, їх було зручно носити з собою і такі гроші неможливо було підробити.

В якості грошей каурі використовували не тільки китайці: деякі народи, які жили вздовж Індійського океану, аж до 1900-х років розплачувалися ними, купуючи продукти харчування, корейці, японці і жителі Судану.

Дійшли "черепашкові гроші" навіть до слов'янських земель. Наприклад, на Русі каурі називали "ужовками", "жерновками" та іншими кумедними слівцями.

Існували ще так звані – Тевау гроші з пір'я птахів, які використовувалися жителями тихоокеанського архіпелагу Санта-Крус. Представляли собою 10-метрову смугу з рослинних волокон, покриту червоним пір'ям кардиналової мизомели, поверх жорсткого коричневого пір'я голуба. Смужка зберігалася згорнутою в подвійну котушку.

У деяких куточках планети навіть сіль вважалася справжньою валютою. У всьому світі і протягом всієї історії людства сіль цінувалася, як символ життя, і як захист від зла. У багатьох країнах вона була дорожче золота. Сіль була популярним еквівалентом грошей і в Середньовічній Європі, і на Русі.

А ось в Океанії, на території держави Мікронезія, що складається з декількох сотень вулканічних островів, є острів-штат Яп. Саме тут виявлені найбільші в світі стародавні гроші.

Гігантські кам'яні диски з круглим отвором, які місцеві жителі називають "раї", стирчать із землі, немов загадкові велетні, і мають різний розмір. Чим розмір більше - тим вище був номінал у такої монети. Крім того, на цінність її могли впливати і інші чинники - наприклад, якість каменю, з якого вона витесана.

На виготовлення одного такого раї у древніх людей, як правило, йшов не один місяць, а робили їх на сусідніх островах Палау. Круглий отвір в центрі гігантської монети був необхідний для зручності її транспортування.

Нагадаємо, поряд з какао і тканинами майя використовували в якості грошей стандартизовані за розмірами брикети солі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ця солодка валюта завоювала весь світ.

Також "Знай.uа" писав, Майя ніколи не користувалася монетами, вони, просто обмінювалися потрібними товарами.