20 листопада 1820 в Тихому океані стався нещасний випадок з американським китобійним вітрильником "Ессекс".

Судно водотоннажністю 238 тонн вийшло на промисел з порту в штаті Массачусетс в 1819 році.

Протягом майже півтора року екіпаж бив китів у південній частині Тихого океану. Однак, один кашалот вирішив покласти цьому край.

Вранці 20 листопада 1820 року команда побачила в морі фонтан і на трьох шлюбках кинулася його доганяти.

Човну, яким командував перший помічник Чейз, вдалося загарпунити кита, але той пошкодив шлюбку, і китобоям довелося терміново відрізати мотузку гарпуна, щоб повернутися на "Ессекс" для термінового ремонту.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Поки Чейз був зайнятий ремонтом, іншій частині екіпажу вдалося загарпунити ще одного кита, який потягнув шлюбки від "Ессекса".

Ті, хто залишався на кораблі, раптом звернули увагу на дуже великого кита, який з'явився неподалік від "Ессекса". Спочатку він лежав нерухомо на поверхні води головою до корабля, а потім почав рухатися у напрямку до судна, набираючи швидкість весь час піднирюючи. Кіт протаранив "Ессекс" і пішов під нього, накренивши корабель. Потім кашалот сплив і розташувався уздовж судна, головою до носа, а хвостом - до корми.


Прийшовши до тями після першої атаки, кит кинувся в другу, направивши свою величезну голову прямо в носову частину судна. Він проломив ніс, відкинувши корабель назад. Після цього агресивний кит зник.

Китобійне судно "Ессекс" було кілька разів протаранене гігантським білим китом і не підлягало ремонту. 20 матросів на трьох крихітних шлюпках дісталися до безлюдного острова Хендерсон, що входить нині до складу британських островів Піткерн.

Голод, спрага і канібалізм погубили майже всіх. Лише через 95 днів після нападу кита капітана Полларда і ще одного моряка врятувало інше китобійне судно.

Вся ця трагічна історія півтора століття вважалася матроською "байкою про білого кита", доки в 1974 році схожу особина - молоду самку-альбіноса кашалота - дійсно не зловили в Атлантиці і не доставили в океанаріум для вивчення.

Перший помічник капітана Чейз, що врятувався на інший шлюпці, написав звіт про цю "пригоду". Через тридцять років цей епізод ліг в основу роману Германа Мелвілла "Мобі Дік або Білий Кит".

Драматична історія реальної подорожі китобійного судна "Ессекс" також лягла в основу роману Натаніеля Філбрік "В серці моря", який став світовим бестселлером. За його мотивами було створено однойменний фільм.