На півдні Єгипту при розкопках археологам вдалося виявити скелет вагітної жінки, який добре зберігся. За словами дослідників, захороненню приблизно 3700 років і, ймовірно, знахідка може пролити світло на історію народжуваності і виживання в стародавньому світі. По всій видимості, мати та її дитя померли під час пологів. Передають закордонні ЗМІ.

Так єгипетське Міністерство старожитностей офіційно повідомило, що під час розкопок, проведених італо-американською групою археологів на території поховань недалеко від Асуана, виявлений скелет вагітної з дитиною, яка застрягла в області тазу в положенні головою вниз. Вчені прийшли до висновку, що смерть єгиптянки, швидше за все, була викликана пологами.

Незважаючи на те, що для Стародавнього Єгипту це дуже типова ситуація, така знахідка є рідкісною і унікальною для вчених.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Археологи називають також приблизний вік цієї жінки на момент вагітності їй було близько 25 років.

Непрямі ознаки свідчать на користь того, що пологи жінки проходили важко. Таз скелета дещо зміщений, що, за словами дослідника, може говорити про те, що в юні роки, на важливому етапі свого розвитку жіночого, єгиптянка перенесла травму або серйозно недоїдала. І це могло зіграти фатальну роль під час родового процесу.

Про те, що пологи в стародавньому Єгипті були смертельно небезпечним процесом, свідчать і розкопки, проведені раніше археологами в оазисі Дахла, розташованому в Західній пустелі Єгипту. Тоді вчені виявили близько 200 недоношених плодів – ймовірно, це були викидні.

Важливо, що кожен з них був похований окремо. Можна зробити висновок, що стародавні єгиптяни вважали померлих недоношених малюків повноцінними людьми.

Зазначимо, материнство підвищувало соціальний статус жінки, адже культура почитала дітей і поклонялася родючості.

Достовірно відомо, що перед пологами жінка Стародавнього Єгипту голила волосся на всьому своєму тілі – навіть на голові. Помічниці, яких в наш час назвали б акушерками, підтримували майбутню матір на протязі всього процесу пологів.

Поява дитини на світ відбувалося в спеціальному приміщенні, що нагадує храм. Жінка розташовувалася на килимку, по кутах якого її помічниці ставили чотири цегли із зображенням сцен пологів і "профільних" божеств. Ці цеглини вважалися втіленням чотирьох богинь - Нут, Тефнут, Асет і Небет. Причому, народжувала майбутня мати не лежачи, а сидячи навпочіпки або стоячи на колінах.

Разом з тим в Стародавньому Єгипті існувала і контрацепція. Археологи виявили чимало стародавніх текстів з рецептами. Ті формули, які вдалося розшифрувати, в основному виглядають дещо сумнівно. Наприклад, суміш селери і пива.

У той же час зустрічалися і правильні рекомендації, і це свідчить про те, що деякі древні ескулапи мали непогані базові знання в галузі медицини. Наприклад, вони застосовували спермицид з ферментованої камеді акації.

Нагадаємо, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо страшно і здаються нереальними.

Також "Знай.uа" писав, історію кішки в давньому Єгипті.