Можливо – ці істоти наслідок багатої уяви наших предків, а може навпаки, ці міфічні істоти і досі блукають між нами.

Українська міфологія, як в дохристиянські часи, так і після них, була сповнена найдивовижнішими легендами, казками та міфами. Кожен куточок української землі населяли надзвичайні істоти.

Ми розповімо які міфічні істоти раніше наводили жах на наших предків, а які їх оберігали:

Лихо

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Уособлення злої та нерозбірливої долі, яка може скосити найкращу, найдобрішу та найчеснішу людину, оминувши стороною останнього негідника.

Ця істота не пожалкує нікого, згубить і багатого, і бідного, і винного, і невинного. Так часто і трапляється в житті, що страшна недуга забере зненацька дитину, а злодій і вбивця зможе не тільки уникнути покарання, а й жити в достатку і здоров’ї.

Доля

У народних повір’ях асоціювався зі щастям. Доля описувалась у образі молодої, гарної дівчини, або ж доброї бабусі, в тому разі, якщо вона щаслива. Якщо ж нещасна, то це була жебрачка в рваному та брудному одязі.

За уявленнями предків, кожна людина має свою долю, яка безповоротно диктує, скільки їй жити і як їй жити. Як стануть зірки та планети у час, коли народиться людина – так і спланують їй подальше життя.

Поетизований образ долі часто зустрічався в українських народних піснях та оповідях, адже це те, що турбувало людину протягом усього життя.

Магура

Донька слов’янського бога грому та блискавки, війни та воїнів, Перуна, небесна діва — прекрасна, крилата, войовнича. Або ж слов’янська інтерпретація скандинавської Валькірії. Однак, серце її навіки віддане воїнам, котрі полягли в бою.

За легендою, воїн, котрий впав у бою, отримує поцілунок Магури та відправляється до Вирію – райських чертог.

Блуд

За легендою, це злий дух, якого Бог скинув із неба за злі діяння. Тепер він блукає по світу і чіпляється за кожного, хто випадково до нього доторкнеться.

Блуд може обернутись в будь-яку подобу: чоловіка, жінку, птаха, кота чи навіть вітру.

Аби блуд вас оминув, потрібно було пригадати, коли ваш день народження та хрестини, на який день припав минулий Святвечір, які страви були тоді на столі, хто стояв від вас по праву сторону. Також одним із способів порятунку, було перевернути на собі сорочку. Зникав блуд із першим співом півнів, тобто із наближенням світанку.

Водяник

Істота, котра існувала у міфах багатьох народів, як уособлення нечистої сили. За українською ж легендою, Водяник походить від самого чорта. Рибаки боялись цього духа, тому приносили йому частування у вигляді вареної риби, хліба та солі.

Проте у язичників він радше був духом, що оберігає спокій річки, як ліс охороняє Лісовик, а болота – Болотяник.

Песиголовці

Це люди-велетні, одні із найжорстокіших істот в українській міфології. Вони, немов вампіри, пили людську кров. За деякими легендами також мають одну руку та одну ногу і пересуваються по-двоє, тримаючись одне за одного.

Чугайстер

У легендах та міфах Чугайстер зустрічається у вигляді високого лісовика, покритого довгим волоссям та вбраного у білий одяг. Він шукає лісовий нявок і їсть їх. Проте до людей Чугайстер ставиться вкрай обачливо і шкоди їм не завдає. Навпаки, як зустріне людину, то поспілкується, побажає гарної дороги та відпустить неушкодженим.

Покутники

Небіжчики, що по причині гріхів, яких допустилися, не можуть у другому світі мати спокою, доки або самі їх не загладять, або хтось із їх рідних чи знайомих. До того часу вони тиняються світом і терплять різні прикрості, відповідно до величини їх злого вчинку.

Нагадаємо, як Сварог з'явився в слов'янській культурі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці міфічні створіння існували насправді.

Також "Знай.uа" писав, як Баба-Яга з'явилася в слов'янській міфології.