Імена Поля Пуаре і Гарбриель Шанель знайомі кожному стилязі і вони заслужено займають почесне місце в індустрії моди. При цьому мало хто знайомий з Жанною Пакен, чий внесок великий і незаперечний.

Музика під час дефіле, відкритість для побажань клієнтів, співпраця з художниками, філії по всьому світу і чорне плаття на вихід – все це привнесла в модну індустрію Жанна Пакен.

Чіпка, сильна, коли справа стосувалася роботи і творчості, Жанна була дуже скромною в житті, не влаштовувала гучних вечірок, рідко з'являлася в світі, не кричала на весь світ про свій талант. Можливо, це одна з причин, чому про величезну роль Жанни Пакен забули.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Тим не менше, її здобутки залишилися в світі моди назавжди – і стали настільки звичними, що нам важко уявити моду до Жанни Пакен.

Жанна Пакен – в дівоцтві Жанна Марі-Шарлотт Беккерс - народилася в 1869 році в північному передмісті Парижа, її батько займався медициною.

Зовсім юною Жанна влаштувалася на роботу в ательє і так досягла успіху в швейному справі, що за кілька років пройшла шлях від підмайстри до головної кравчині модного дому "Руфф".

Разом з чоловіком Жанна відкрила будинок моди Paquin. Він взяв на себе обов'язки керуючого, а Жанна отримала можливість реалізувати всі свої ідеї.

Так будинок моди Paquin отримав приголомшливий успіх. Сукні розкуповували аристократки, дочки і дружини мільйонерів, знамениті актриси – через моря і океани.

У перше десятиліття існування будинку Paquin його філії були відкриті в Мадриді, Лондоні, Нью-Йорку. Такого раніше не робив ні один модний будинок.

У своїх роботах Жанна часто черпала натхнення з минулого або з екзотичних культур – створювала колекції в стилі ампір або переймала крій традиційного японського костюма.

Жанна говорила: "Мода повинна постійно оновлюватися, не проявляючи слабкості або страху, і робити це з зухвалістю".

Вона запропонувала клієнткам носити плісировані спідниці з міцної тканини, стійкі до зносу і зручні для поїздок в громадському транспорті, плаття з драпіруванням, яке можна було надіти і вдень, і ввечері, помінявши лише аксесуари.

Жанна створила сукні, які були і практичні, і зручні. Вона розробляла багатофункціональний одяг для спорту, полювання та подорожей, в якому "не соромно було показатися і в ресторані".

Вона в усьому була першою - в тому числі і першою жінкою, яка відкрила модний будинок і зайняла місце головного дизайнера.

Першою з жінок-модельєрів удостоїлася ордена Почесного легіону.

Також Пакен придумала те, що зараз називають "колабораціями" - почала співпрацювати з художниками та архітекторами для створення своїх колекцій, наприклад, створила ряд костюмів за ескізами Льва Бакста.

Вона стояла в авангарді стилю "модерн", який змінив уявлення Європи і Америки про дизайн.

До всього іншого Жанна перша відправила манекенниць "в люди". Дівчата в сукнях від Жанни Пакен прогулювалися по іподрому Longchamp Racecourse в Булонском лісі серед розкішної публіки. Модні покази Пакен проходили в Королівському театрі в Лондоні - тоді одним з нововведень стало використання музики під час дефіле.

Найголовніше, саме Пакен, а не Шанель, вивела на модну сцену чорний колір - в той час він вважався траурним.

Нагадаємо, секрети краси останньої імператриці Олександри Федорівни.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сучасники стверджують, що мадам Помпадур внесла чималий внесок у розвиток культури.

Також Знай.uа" писав, це головні секрети молодості Діани де Пуатьє.