Черговою знахідкою порадували археологи в єгипетському місті Луксор, де при розкопках виявили гробницю з муміями 13 століття до нашої ери. Знахідка була зроблена на західному березі Нілу, недалеко від Долини царів. Про це повідомляє ABC News.

Як розповів міністр у справах старожитностей Халед аль-Анані, в гробниці знаходяться мумії жерця та його дружини, декоративні саркофаги, тисяча статуеток, кольорові малюнки, що зображують сім'ю фараонів, і інші цінності.

Також в гробниці виявлена велика колекція глиняних горщиків різних форм і розмірів. Більшість предметів знаходиться в прекрасному стані.

За словами дослідників, могила була виявлена в некрополісі Draa Абул Нагаа, розташованому поруч зі знаменитою Долиною Царів.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Халед аль-Анані, міністр у справах старожитностей: "Знайдена усипальниця стіни якої вкриті різнокольоровими фресками із зображенням Яхмос-Нефертарі і її сина фараона Аменхотепа I. Виявлені два добре збережених саркофага, в яких знаходяться мумії".

Археологи припускають, що в могилі був похований сановник по імені Ау-Сахрат, який при житті обіймав посаду міського судді і жив в епоху фараонів XVIII династії, яка правила Египтон з 1550 по 1292 роки до нашої ери.

Інформація про гробниці була відома археологам з початку ХХ століття, але знайти вхід у неї вдалося тільки в березні нинішнього року. У похованні, крім розфарбованих трун з муміями, було знайдено приблизно 1050 артефактів, включаючи похоронні маски і кілька сотень мініатюрних ритуальних статуеток — ушебті, зроблених з фаянсу, теракота і дерева.

Крім основного залу, в гробниці є ще дві камери, до вивчення яких археологи приступили зовсім недавно.

Варто відзначити, що Долина Царів являє собою скелясту ущелину, де в давнину будувалися похоронні гробниці для фараонів, їх родичів, а також ряду високопоставлених чиновників і родичів. До теперішнього часу тут виявлено вже 63 гробниці.

Нагадаємо, від чого вмирали фараони стародавнього Єгипту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", донині археологи знаходять малюнки і скульптури найдавніших богів, і деякі артефакти виглядають жахливо страшно і здаються нереальними.

Також "Знай.uа" писав, історію кішки в давньому Єгипті.