Перший Всеукраїнський з'їзд проходив 23-25 листопада в місті Ніжині Чернігівської області. Він зібрав понад 200 дослідників з різних регіонів України та з-за кордону. До речі, останній раз з'їзд археологів на території України проводився в Чернігові в 1908 році.

Так українські археологи зробили гучну заяву про знахідку світового рівня. На Пороссі були виявлені поховання балтійських племен з часів Київської Русі. Знахідка свідчить про ненасильницькі переселення цих народів на давньоруські землі.

Про це на І Всеукраїнському археологічному з'їзді в Ніжині повідомив директор Інституту археології НАН України, доктор історичних наук Віктор Чабай. Передає Укринформ.

"Наші колеги, які працюють в напрямку середньовічної археології, знайшли балтський могильник на річці Рось. Це знахідка дійсно світового рівня, оскільки засвідчує ненасильницький переселення Ярославом Мудрим балтських племен на річку Рось для охорони південних рубежів Київської Русі, тому що в похованнях виявлено багато цінних речей заможних людей", - розповідає вчений.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Науковий співробітник Інституту археології В'ячеслав Баранов, який займався цим дослідженням, вважає, що виявлення балтського некрополя - найвизначніша за останні 20 років відкриття давньоруської археології, яке вписує нову сторінку в історію України, Латвії і Литви. Адже те, що в Київську Русь переселяли балтів, в літописах не висвітлювалося.

В результаті проведених досліджень, українські вчені з'ясували, що переселення князем Ярославом Мудрим якоїсь кількості западнобалтскіх племен відбулося в 30-х роках ХІ століття. Поселив він їх на території сучасного Рокитнянського району Київської області та доручив охороняти і захищати південні рубежі держави від кочівників.

Як повідомив Баранов, розкопки балтського некрополя проводилися в 2017-2018 роках. Були знайдені речі, властиві виключно західних балтів: багато зброї: сокири, списи; прикраси та інші цікаві артефакти.

"Ця знахідка змінює уявлення про історичні процеси, які відбувалися в Пороссі, на кордоні давньоруської держави, яка у часи Ярослава Мудрого проходила по територіях сучасних Рокитнянського та Білоцерківського районів Київщини", - зазначив Баранов.

Зазначимо, Поросся - історична область стародавньої Русі, обмежена з півночі річкою Стугною і з півдня річкою Россю, з багатими пасовищами для худоби. Вона служила місцем військових поселень, утворених київськими князями для захисту Києва з півдня.

Нагадаємо, на Харківщині городяни звернулися до місцевих краєзнавців, з'ясувалося, що знайдений стародавній підземний хід.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на дні Чорного моря археологам вдалося знайти найдавніший непошкоджений корабель.

Також "Знай.uа" писав, в урочищі Бармацке, поблизу Рівного, українські та німецькі археологи виявили стоянку періоду палеоліту віком 15 тис. років.