Країна висхідного сонця, видається багатьом далекою і таємничою. Чого тільки варті легенди про самураїв – середньовічних японських воїнів.

Мало хто знає, що легендарні японські воїни були вегетаріанцями. Самураї – суворі й рішучі, а іноді і жорстокі вкрай рідко вживали м'ясну їжу.

Основним блюдом, яке самураї їли кожен день на сніданок, обід і вечерю, і те, що вони дуже любили – був рис. Недарма в японській мові слово "гохан" означає як "рис", так і взагалі "їжу". Рис також був основним джерелом калорій.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Самураї слідували особливій дієті, що складається з рису, фруктів, овочів, горіхів і зелені.

Молочні продукти входили в раціон тільки багатих самураїв, але і ті їли їх досить рідко.

Оскільки в середньовічній Японії транспорт був повільним і незручним засобом пересування, свіжа риба була доступна тільки багатим аристократам – і, звичайно, мешканцям рибальських поселень. Самураї практично не мали доступу до свіжої риби, а та кількість, яка все ж потрапляло на стіл найбільш заможної їх частини, було зовсім мізерною.

Зі спецій самураї дуже любили сіль, а також суміш солі з цибулею. Вживали часник, імбир, оцет, рибний соус, пасту місо.

Улюбленим напоєм було саке – не міцне, злегка хмільне рисове вино.

На солодке самураї вважали мед і особливий мармелад з розвареного рису без цукру.

У свята готувалися особливі пиріжки "карагасі". Ліпили пиріжки з одного або декількох видів борошна, всередину клали начинку з бобової пасти, або рисового "мармеладу", шматочків овочів або качиних яєць. Обсмажували на кунжутній олії або волоського горіха. До речі, це ласощі готують в Японії і сьогодні.

Безумовно, життя самурая потребувала великої фізичної витривалості, а часто – і грубої сили. Всі самураї щодня тренувалися у володінні мечем. У військову підготовку кожного самурая в обов'язковому порядку входило навчання практик роботи з енергією. В цілому, самураї були дуже здоровими, фізично розвиненими і загартованими людьми, які зберігали боєздатність в будь-яких умовах.

Парадокс, однак, факти свідчать про те, що воїни, які прославилися на увесь світ своїми бойовими якостями й силою духу, обходилися вегетаріанською дієтою, і то досить суворою і обмеженою.

Нагадаємо, звичайний обід вікінгів, якому заздрила вся Європа.

Раніше портал "Знай.uа", повідомляв, те, що доводилося їсти спартанцям, не з'їв би навіть найголодніший грецький бідняк.

Також портал "Знай.uа", писав, яким був раціон римського воїна.