Один з найбільших скарбів кельтських монет, який пролежав у землі не менше 20-ти століть нещодавно виявили археологи, в районі словацького містечка Турчанскі-Теплиці, який досить привабливий для туристів. Несподівана знахідка – срібні монети, розділили думку вчених на два табори з приводу того, чому гроші були насправді заховані.

Як стало відомо, знайдений скарб виявилися найбільшим. В даному випадку були знайдені 40 срібних тетрадрахм, які стали скарбом не менш як 2000 років тому.

Дослідники відзначили, що вони були в 4 рази більше, наступної за ними монети в монетній стопі – драхм і кожна з них важила майже 10 грам.

"Економічна міць кельтів в словацькій області була значною мірою заснована на використанні природних ресурсів, особливо золота, срібла і заліза, - каже Карол Пієта з Академії наук у Нітрі. - Номінал тетрадрахми був у чотири рази вище номіналу звичайної драхми".

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Цікаво, що якраз тоді римляни вели завоювання даної місцевості, населеній племенами кельтів. Проте, вчені поки не можуть розгадати, кому належали монети, і чому їх закопали.

Фахівці поки що губляться в здогадах, чому скарб був закопаний і яке його семантичне навантаження. Першою версією є те, що гроші були заховані від римських загарбників, а друга жертвоприношення кельтським богам і духам, для заспокоєння яких необхідно було закопати монети, що є досить великим по тим часам внеском, тому версії розійшлися.

Словацький археолог Карол Пієта впевнений, що ці монети стануть відмінним доповненням до загального розуміння культури кельтів на початку нашої ери і музейними експонатами, які в майбутньому будуть частиною спадщини народу, що колись жив на території Словаччини.

До речі, на даний момент в Словаччині місцеві вчені б'ють на сполох і поспішають знайти унікальні знахідки до того, як їх тут знайдуть чорні копачі, які в ході пошукових заходів використовують найсучасніші досягнення науки і техніки не гірше археологів і після себе на землі практично жодних знахідок не залишають.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Элленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на південному заході Нідерландів археологи знайшли бронзову чашу для вмивання.

Також "Знай.uа" писав, в Абу-Дабі археологи виявили руїни мечеті, якій, за попередніми підрахунками, близько тисячі років.