Днями стало відомо про унікальну знахідку. У Великобританії знайдено невідоме велике рукописне зібрання віршів Джона Донна - поета-метафізика, священнослужителя і проповідника. Його виявили в заміському будинку Мелфорд Хаус в англійському графстві Саффолк експерт аукціонного дому sotheby's доктор Гэбриель Хітон. Рукопис пролежав в Мелфорд Хаус як мінімум двісті років, про її походження нічого невідомо і раніше вона не була відома фахівцям. Про це повідомляє газета The Guardian.

Доктор Хітон вважає, що манускрипт був складений ще за життя Донна, оскільки публікація друкованої версії його віршів у 1633 році зробила виготовлення таких книг безглуздим заняттям.

До нашого часу дійшло приблизно тридцять рукописів з відносно повним зібранням його віршів, але лише кілька з них так само повні, як знайдений манускрипт.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Знайдена переплетена рукописна книга лежала в коробці з іншими архівними паперами. У ній містяться 139 віршів Донна, а також ряд творів інших авторів, включаючи шість віршів невідомого походження.

За словами доктора Хітона, рукопис самого початку був переплетений, а потім у нього записали вірші Донна — вони зайняли близько половини всього обсягу. Згодом до книги були додані твори інших поетів — можливо, це робили нові власники манускрипту.

На російську мову поезії Донна почали переводити у другій половині XX століття. До роботи над перекладами Донна був залучений Йосип Бродський. Бродський встиг перевести вісім віршів, однак згодом робота над виданням перервався. На сьогоднішній день вірші Донна відомі в перекладах багатьох поетів.

Зазначимо, Донн був видатним англійським поетом кінця XVI — початку XVII століття, молодший сучасник Шекспіра, представник англійського бароко.

Також Донн прославився як видатний проповідник і в 1621 році обійняв посаду настоятеля собору святого Павла у Лондоні, на якому залишався до самої смерті.

Поет творив у різних жанрах, був відомий своєю любовною лірикою, сатирами, епіграмами, елегія, релігійною поезією. Він був справжнім експериментатором, сміливо відступали від сформованих поетичних кліше. Характерними рисами поезії Донна є поєднання чуттєвого еротизму і напруженого духовного пошуку, пристрасть до несподіваних і глибоких метафор-концептів, розмовна інтонація вірша, інтелектуалізм, барокова дотепність.

За вміння говорити одночасно і про земне, і про божественне Донн отримав у пізніших критиків прізвисько "метафізик". Сьогодні Донн вважається засновником "метафізичної школи" англійських поетів першої половини XVII століття.

Нагадаємо, команда дослідників з Університету Торонто, Мельбурнського Університету і підрозділу IBM в Австралії навчили нейронну мережу генерувати сонети у стилі Вільяма Шекспіра.

Як повідомляв портал "Знай.uа", парі з чоловіком зробило Мері Шеллі популярним автором.

Також "Знай.uа" писав, неймовірні факти про відомих людей.