Триста років тому життя київських студентів була важчы, але насеченіше за нинішнє. Зубріння предметів розбавлялося гулянками, тілесними покараннями і необхідністю випрошувати їжу. Про це пише WAS.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

ЗЙОМНА ХАТА

Плюси: відносний комфорт
Мінуси: треба платити і терпіти господаря

Більшість студентів Києво-Могилянської академії жили в орендованих кімнатах. Однак, господарям було важко терпіти постійне перебуваннях сторонніх людей у їхніх будинках.

Наприклад, у 1752 році студент Василь Зарудний погрожував зарізати свого орендодавця Семена Юрченко. Джерелом їх конфлікту стала служниця Таня, яка занадто довго просиділа в кімнаті у орендаря. Годувати можливу дитину Семен не хотів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

БУРСА

Мінуси: важкі умови
Плюси: безкоштовно

Найбідніші студенти селилися в гуртожитках, які називали бурсами. Будівля бурси поділялося на кілька кімнат. У кожній — стіл у всю довжину і піч з лавками з боків. Ліжок не було. Антисанітарія була моторошна, а щоб хоч якось зігрітися студентам часто доводилося красти дрова.

ПІДРОБІТОК ДО ВИНАХОДУ ФАСТ-ФУДУ

ЖЕБРАЦТВО

Плюси: вільний графік, можна поєднувати з навчанням
Мінуси: приниження, гоніння

Бідні голодні бурсаки просили милостиню. Вони ходили по хатах і декламували вірші або ж водили вертепи.

КРИШУВАННЯ ЖЕБРАКІВ

Плюси: більше грошей, менше принижень
Мінуси: доводиться жити поруч з бомжами

Часто бурсаки наймали жебраків, які просили за них милостиню, а натомість могли жити в бурсі.

ЧИТАННЯ ЗА ПОКІЙНИМ

Плюси: годують
Мінуси: нерегулярний заробіток

Бідні кияни запрошували бурсаків читати Псалтир над покійними.

ВОНИ ЩЕ Й ВЧИЛИСЯ?

В покарання студентам призначали бити поклони в церкві, стояти в кутку, сидіти в карцері на хлібі і воді. Але найчастіше стібали різками. За дрібні провини студента могли побити прямо перед класом, середні провини каралися в келії. Найважчі — у суботу на зборах.

Нагадаємо, учені назвали найдавніше місце проживання людини.

Раніше Знай.ua повідомляв, знайдено невідоме рукописне зібрання віршів сучасника Шекспіра.

Також Знай.ua писав, історія хоробрості і люті перських амазонок.