Дослідники з Університету Нової Англії на опалових полях Австралії Лайтнінг Рідж виявили дорогоцінні камені. Як виявилося пізніше, коштовності насправді були закам'янілими рештками динозавра, раніше невідомого палеонтології. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ.

Новий вид назвали Weewarrasaurus pobeni - в честь опалового поля Wee Warra і Майка Побена, який подарував вченим матеріал для досліджень.

Палеонтолог Філ Белл з Університету Нової Англії в Австралії визначив, що це був невеликий вид орнитопода, групи двоногих травоїдних, до яких відносяться ігуанодон і паразауролоф. Зараз, як зазначається, Белл разом з іншими дослідниками працює над описом інших опалозорованих скам'янілостей.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Істота, яка стала цими опалами, жила на Землі майже 100 мільйонів років тому, під час Крейдового періоду (він почався близько 145 млн років тому, а закінчився близько 66 млн років тому). Це, як зазначається, перший відкритий вид динозаврів в австралійському штаті Новий Південний Уельс приблизно за останні 100 років.

Єдиним фрагментом Weewarrasaurus, який був відновлений, виявилася нижня щелепа з неушкодженими зубами.

На основі даного фрагмента вчені змогли розповісти про стародавню тварину досить багато: наприклад, динозавр не був великим - не більше за собаку середніх розмірів.

Як повідомляють вчені, хоча в Австралії, швидше за все, жили лише два великих орнитопода муттабурразавр (Muttaburrasaurus — це рід, що включає в себе лише один відомий вид) і ще один динозавр, який зараз вивчається фахівцями, дана територія, схоже, була домом для більшої кількості менш великих видів.

Дослідники відзначають, це сильно відрізняється від ситуації в Америці, де невеликі рослиноїдні динозаври повинні були боротися за їжу з такими гігантами, як трицератопси і аламозавры.

Таким чином, нові види, у тому числі Weewarrasaurus pobeni, дозволяють дізнатися більше про те, які особливості мала різноманітність динозаврів в різних частинах світу.

Варто відзначити, опали утворюються з кісток, на що потрібні мільйони років. Вони зустрічаються на всіх континентах, проте саме на Австралію доводиться близько 97% усього світового видобутку. Раніше країну покривало море і на дні накопичувалися тіла загиблих плезиозаврів.

Нагадаємо, що колись неспокійні води борознив гігантський лідсихтіс (рід вимерлих гігантських кісткових риб юрського періоду), поруч з яким навіть мегалодон здався б малюком.

Як повідомляв портал Знай.uа, найменший динозавр був розміром з курку і важив 3-5 кг, а найбільший — сейсмозавр, вагою до 150 тонн і зростанням понад 30 метрів.

Також портал Знай.uа писав, що фотографії одного з найбільш неймовірних і незвичайних павуків з коли-небудь знайдених у природі з'явилися на просторах мережі.